Hlavní obsah

Odlitky hub a nábytek určený pro růst hub zpestří kreativně řešené interiéry

Novinky, tnk

Houbaření je bezpochyby českým fenoménem a má u nás řadu velkých zastánců. Ti si mohou houbami ozvláštnit i svůj interiér a nechat ho doslova porůst houbami. Originální houbové prvky ocení i nároční milovníci designu.

Foto: Studio Eric Klarenbeek, Novinky.cz

Do bytu si můžete pořídit křeslo porostlé umělými houbami nebo choroše či lišky na stěny.

Článek

Designér Eric Klarenbeek se rozhodl vytvořit křeslo s motivem hub. Výtvor s názvem Mycelium Chair vznikl prostřednictvím 3D tisku. 3D tiskárna totiž dokáže vytvořit trojrozměrné objekty z digitálních návrhových výkresů. Designéra inspirovaly i tvary podhoubí, které se stalo hlavním motivem kostry křesla.

Židle je výsledkem spolupráce designéra a vědců z University of Wageningen, kteří se rozhodli, že nápad 3D tisku se živými organismy podpoří. Materiál, ze kterého křeslo vzniklo, obsahuje vodu, slámu, bioplast a mycelium (podhoubí). Sláma slouží jako substrát. V domácnosti si tak můžete pěstovat třeba hlívu ústřičnou jako dekorativní prvek.

Foto: Studio Eric Klarenbeek

Zleva: model židle, vpravo: židle v exteriéru, ve kterém by měla splynout s okolím.

Díky použitým materiálům je možné nechat křeslo porůst houbami. Ty mají židli také zpevnit, ale přitom zachovat lehkost. Designér si vytvořil galerii vzorků, kterými je možné nevšední židli efektně dekorovat.

Nový materiál pro 3D tisk by měl sloužit i do budoucna pro vznik různých předmětů do domácnosti. Podle designéra je z něj dokonce možné postavit i dům.

Foto: Studio Eric Klarenbeek

Designér si vytvořil i menší galerií vzorků, ze kterých vznikl nevšední interiérový kousek.

Efektním doplňkem do domácnosti jsou i odlitky hub od studia Maestro Katastrof, které je možné umístit na stěny běžného interiéru. Po natření je můžete sladit s okolní výmalbou.

Foto: Novinky

Nástěnné choroše se hodí do čistě bíle vymalovaných interiérů.

Pokud jste velkým fanouškem houbaření, můžete do interiéru zakomponovat i další prvky s tímto motivem. Efektně budou vypadat například látky s potiskem hub, které můžete využít i na závěsy, povlaky na polštáře nebo na utěrky. Prodává je třeba obchod Les Houbeles zaměřený na produkty určené pro houbaření.

Foto: Lime Modern Living, WowThankYou

Interiér můžete dekorovat i nábytkem ve tvaru hub, motivy na polštářích a záclonách nebo opravdovými houbami pěstovanými v krabici.

Tvar hub mají často hlavně lampy. Někteří designéři podobnost s nimi schválně vyzdvihují a lampy jim zcela záměrně připodobňují. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám