Hlavní obsah

Když schody, tak hlavně bezpečné

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O umístění schodiště rozhodne projektant podle dispozic domu či bytu a také podle našich představ o návaznosti místností v přízemí a patře. Otázkou zůstává, jaký typ a materiál pro schodiště zvolit, aby bylo vždy bezpečné.

Foto: J.A.P. (3x)

Točité schodiště se čtvercovým půdorysem, který kopíruje také nerezové zábradlí. Model je kombinací masivního dřeva a designového nerezového materiálu. Cena od 31 460 Kč.

Článek

Každé schodiště musí být stabilní. Pohodlí i bezpečnost chůze po schodech závisí na sklonu tzv. schodišťového ramene s jednotlivými stupni a na povrchu schodů.

Nepodceňujte zábradlí

Důležitou oporou při chůzi po schodech je bytelné zábradlí, nejlépe na obou stranách. Madlo zábradlí má být umístěno ve výšce 110 cm nad každým stupněm schodiště.

V rodinách s malými dětmi se vyhneme zábradlí s vodorovnými příčkami, po kterých by děti mohly šplhat. Volíme raději příčky svislé, umístěné od sebe v takových vzdálenostech, aby jimi dítě neprostrčilo hlavičku. Mezi zábradlím a jednotlivými stupni může být i celovýplň ze skla či dřeva.

Foto: MANDELLI

Nelze-li osvětlit schodiště z boku, umístíme bodovky do středu schodnice.

Uvědomte si rizika

Jedno schodišťové rameno musí tvořit nejméně tři schody, jejich menší počet snadno přehlédneme a může dojít k úrazu.

Není-li schodiště dostatečně osvětleno denním světlem, umístíme na nebo pod jednotlivé stupně bodová světla.

Foto: DNA DESIGN

Osvětlené konzolové schodiště, stupně vystupují z nosné stěny.

Interiérová schodiště jsou často z hladkého a klouzavého lakovaného dřeva, leštěné dlažby či kamene. Pohybovat se po nich v ponožkách může být riskantní, jako brzdnou část na okraj stupnice umístíme protiskluzové pásky, např. průhledné s drážkami.

Povrch schodiště může být drsnější díky úpravě drceným kamenivem nebo tryskáním pískem u kamene, u dřeva a kovu to mohou být jemné výstupky po celé ploše nebo na okraji stupně.

Doporučené míry a velikosti

Sklon schodiště má vliv i na bezpečnou chůzi. Mírné schodiště má sklon do 25°, běžné od 25 do 35°, strmé 35 až 45°, sklon nad 45° mají schodiště žebříková.

Foto: DNA DESIGN

Lomenicové U schodiště s nástupní podestou.

Výška schodového stupně se pohybuje od 15 do 18 cm, šířka kolem 33-37 cm.

Šířka schodišťového ramene je cca 60 cm, odvozuje se od pohodlného průchodu pro dospělého člověka. U rodinných domů je optimální rameno v šířce 120 cm (pro dva průchozí pruhy), minimální šířka ramene je 90 cm.

Schody a design

Přímým dojmem působí schodiště jednoramenná, prostor příjemně člení dvouramenné schodiště. Tříramenná a vícečlenná schodiště jsou vhodnější do větších prostor.

Foto: J.A.P.

Maximálně bezpečné je bočnicové schodiště s kotvením do zdi. Stupně jsou z masivního dřeva, konstrukce má design kovu ve stříbrném odstínu. Cena 28 500 Kč.

Točité schody působí elegantně, zejména v mezonetech. Vřetenové schodiště je charakteristické svým pilířem, obvykle kruhového nebo obdélníkového profilu. Z pilíře vystupují stupně, které ho obtáčejí. Desky mohou být visuté nebo kotvené do obvodového zdiva.

Páteřní schodiště vypadá jako páteř s obratli, schodnice ale mohou být umístěny i po obvodu ramene.

Lomenicové schodiště vyžaduje prostor, jinak nevynikne. Má plnou desku, zalomenou a tzv. zubatou při pohledu zespodu schodiště.

Foto: DNA DESIGN

Páteřní schodiště jako dekorativní prvek interiéru.

Konstrukci konzolového schodiště tvoří soustava samostatně vystupujících stupňů (konzol) z nosné stěny, v některých případech stěny vřetenové. Schodiště takové konstrukce bývají vzdušná a umožňují prosvětlení prostoru pod schodištěm.

Nekonvenčně provedené mohou být i jednotlivé stupně (vykrojením, tvarem). Avšak tady pozor! Nikdy nedejte přednost atraktivnímu vzhledu před bezpečností!

Materiály

Dřevěné schodiště vyžaduje péči (občasná impregnace, leštění). Podobně jako kámen bývá pokládáno na betonové či kovové stupně. Má příjemný vzhled, vyjímá se v chalupách i v rustikálních domácnostech. Nejodolnější jsou schody z dubu, jasanu, buku nebo teaku. Máme-li různé druhy dřeva u stupňů a zábradlí, mořením můžeme jejich odstíny sjednotit.

Cihlové schodiště má místo ve stavbách viktoriánského stylu. Cihly a tvárnice se pokládají na betonové desky.

Foto: J.A.P.

Segmentové schodiště s přízviskem Mlynářské vyniká vykrajovanými stupni, skladným a úsporným tvarem, který nezabere téměř žádný prostor. Schodiště tvoří masivní dřevo, jednotlivé segmenty mají design tmavého kovu. Cena od 12 826 Kč.

Schody z tvrzeného skla působí měkčeji v kombinaci se dřevem, v moderním interiéru se vyjímají lépe po boku s kovem. Vždy interiér provzdušní.

Kamenné schodiště má často jemný leštěný povrch, v chodbách můžeme použít vzhled lámaného kamene.

Slovníček

JALOVÝ STUPEŇ - první stupeň v každém schodišťovém rameni.

PODESTA - propojení mezi jednotlivými rameny. Rovná plocha mezi rameny se jmenuje mezipodlažní podesta, podestě v úrovni každého patra se říká podlažní podesta.

PODSTUPNICE - svislá nebo šikmá část pod stupněm, může být i vynechána.

RAMENO SCHODIŠTĚ - tvoří ho několik schodišťových stupňů. Podle počtu ramen se schodiště dělí na jednoramenná, dvouramenná, tříramenná a čtyřramenná, podle tvaru ramen na přímočará a křivočará, případně kombinovaná. V jednom rameni musí být nejméně 3, nejvíce 18 stupňů. Spodní rameno je nástupní, horní výstupní.

SCHODNICE - část schodiště, na které sedí stupeň (sedlová) nebo do které je stupeň zadlabán. Bezschodnicové schodiště je řešeno např. stupni zavěšenými na části zábradlí, nebo upevněnými čepy.

STUPEŇ - jeden schod schodiště.

STUPNICE/NÁŠLAP - vodorovná část schodu, na kterou našlapujeme. Plocha stupnice mívá směrem k přední hraně mírný spád (nejvýše 1,5 %), aby se na ni snadněji stoupalo a při mytí voda stékala dolů.

VÝSTUPNÍ STUPEŇ - poslední ve vlastním rameni, ukončující stupeň má stejnou výškovou úroveň jako horní podesta.

Jakkoli jsou beton a kov díky moderním technologiím upravitelné do podoby přijatelné pro interiér, působí neosobně a hodí se spíše pro schodiště venkovní nebo do chodby.

Reklama

Související témata:

Související články

Bytové jádro trochu jinak

Mnoho mladých lidí ve svém prvním, většinou malém bytě často řeší potíže s nedostatkem úložných prostorů. Americký designér Till Könneker vymyslel cosi, co na...

Výběr článků

Načítám