Hlavní obsah

Zdravé saunování v pohodlí domova

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saunu s dlouholetou tradicí vnímáme jako zařízení, které má blahodárný vliv na naše zdraví, ale především výborný preventivní účinek. Kromě klasické finské sauny, která je založena na principu opakovaného vyhřívání těla a následného ochlazování, našly uplatnění i infračervené prohřívací kabiny. Jejich výhodou je minimální prostor k instalaci, tudíž se dají umístit i do malého bytu.

Foto: FINSKÉ SAUNY (2x)

Nejlepší poloha při saunování je vleže, případně vsedě s chodidly na stejné lavici.

Článek

Suchá finská sauna

Jednou z možností je saunová kabina v prostoru, další je malá vestavěná sauna, obložená dřevem. Třetím typem domácí sauny je venkovní domek.

Při stavbě klasické finské sauny se používá dřevo kvalitní, trvanlivé a odolné vůči vysokým teplotám. K obkladům se hodí skandinávský smrk (hladké světlé dřevo s minimálním obsahem pryskyřice) nebo kanadská borovice (lehce načervenalé dřevo bez suků).

Foto: SAUNY SALUS

Srubové sauny ze smrkového masivu s topolovým obkladem stěn a stropu, interiérem z africké vrby abachi msjí el. saunová kamna s regulací a světlem s krytem. Srub je postaven na základové desce, příp. s podlahou na patkách. Střecha je z bonského šindele.

Pro vnitřní vybavení pak africká vrba abachi (dřevo s minimální tepelnou vodivostí), která chladí, takže dotek lavice s pokožkou těla je příjemný. Lze využít i tuzemské materiály, ty jsou ale pórovité, nemají potřebnou absorpční schopnost a mnohem dříve se opotřebují.

Sauna se dá postavit svépomocí, ale vhodnější a rychlejší je stavba sauny na klíč renomovanou firmou.

Foto: SAUNY SALUS

Tyrolská saunová kabina je vyrobena z materiálů nejvyšší kvality s nadstandardním zpracováním, které zaručuje jedinečnost každé takovéto sauny.

Jak saunu vytápět

Saunu lze vytápět kamny s parním vyvíječem schopným kombinovat klasický suchý způsob vyhřívání s vlhkým prostředím parní lázně. Jejich součástí je nádobka na vonné esence. V sauně se dá topit i elektrickými kamny, na něž se položí lávové kameny nebo kameny z finské žuly a polévají se vodou.

Foto: YIT STAVO

Nové byty v projektech YIT jsou charakteristické nejen typicky funkční severskou architekturou s využitím přírodních materiálů, ale právě také infrasaunou přiléhající ke koupelně.

V rodinných saunách se osvědčila kamna s ovládacím panelem umístěným uvnitř. Topit se dá také elektronicky řízeným kontrolním panelem, který hlídá předem nastavené hodnoty a výrazně snižuje spotřebu energie. V malých saunách používáme topidla s potřebným výkonem.

Foto: MARIMEX

Infrasauna Grand (46 990 Kč) je vhodná až pro šest osob. Je tak naprosto ideální pro saunování celé rodiny. V cedrovém provedení krásně zapadne například na chatu či do rodinného domku.

Technické požadavky

Ať už si vybereme samostatnou kabinu v místnosti nebo saunu vestavíme přímo do obezděného prostoru, musíme mít rovnou podlahu, samostatný přívod elektrického proudu do ovládací skříňky mimo kabinu a odvětranou místnost. U vestavěných saun lze připravit pod kamny otvor pro přisávání čerstvého vzduchu a pod stropem místnosti otvor pro odsávání vzduchu.

Foto: DYNTAR

Každá sauna je originálem díky jedinečné výrobní technologii, vynikající kvalitě používaných materiálů na výrobu sauny včetně doplňků.

Pozor na vlhkost
Vlhkost vzduchu v sauně by se měla pohybovat od 15 do 30 %. Vyšší vlhkost nemusí každý snášet. Na trhu je velký výběr vlhkoměrů nebo termostatů, které hlídají poměr mezi vlhkostí a teplotou. Při vyšší vlhkosti by mohlo dojít k přehřátí organismu.

Nenáročná infrastruktura

Pro infračervenou kabinu je charakteristická nízká spotřeba elektřiny, protože se vyhřeje za pět až 10 minut a teploty uvnitř se pohybují od 40 do 60 °C. Přitom pocení v infrasauně je mnohem intenzivnější, jelikož záření proniká hluboko do tkání. Proto není nutné opakovat cykly prohřívání a ochlazení.

Foto: MARIMEX

Infrasauna Dante (34 000 Kč) je zbrusu nový model letošní sezony. Uvnitř se skrývá šest topidel, dvě keramická a čtyři karbonová, která jsou výkonnější a infrasaunu rychle vyhřejí.

Tento způsob saunování je vhodný pro všechny, kteří potřebují prohřát bolestivé svaly a klouby, vyhovuje sportovcům i lidem s nemocným srdcem, pro něž se finská sauna nehodí.

Kam umístit infrasaunu

Kamkoli do interiéru domu, bytu či rekreační chalupy. Může stát v koupelně, v hale nebo klidně i v ložnici, už proto, že zabere jen přes 1 m² plochy. Montáž infrasauny je jednoduchá a nezabere víc než cca 35 minut.

Foto: MOUNTFIELD

Letošní novinkou je luxusní infrasauna Tonga (29 990 Kč), vhodná pro jednu až dvě osoby, která uspokojí i náročné uživatele.

Nejsou nutné žádné stavební úpravy. Na rozdíl od domácích saun nepotřebujeme přívod či odtok vody ani speciální elektrickou přípojku se samostatným jističem. Ke zprovoznění stačí běžná 230V zásuvka. Příkon infrasaun se pohybuje od 1,5 do 1,7 kW.

Foto: FINSKÉ SAUNY

Infrasauna Larin (od 25 499 Kč) má předvyrobené stavební prvky stěn pro jednoduchou a rychlou montáž.

Co možná nevíte:

  • Délka pobytu v sauně je individuální. Po 15-20 minutách se tělesná teplota zvýší asi o 1,5-2 °C a začínají se ničit choroboplodné zárodky a viry.
  • Vhodné je pozvolné ochlazování, aby nedošlo k prudkému zvýšení krevního tlaku.
  • Saunujeme se před večeří nebo dvě hodiny po ní, před spaním i před masáží.
  • Saunování je nevhodné nebo zakázané po vyčerpávající tělesné nebo duševní námaze či po vydatném jídle nebo nalačno, po sportovním zápase, při virózách nebo zánětlivých onemocněních a u žen v období menstruace nebo v těhotenství.

Reklama

Související témata:

Související články

Když saunu, tak v sudu

Sauna pro Díogena, tak by se klidně mohl nazývat nápad mladého britského truhláře Toma Howea z Christchurch v hrabství Dorset. Na zahradě vystavěl obrovský sud...

Výběr článků

Načítám