Hlavní obsah

Unikátní steampunkovou kavárnu s pražírnou mají v Kapském Městě

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kavárna s pražírnou zařízená v nefalšovaném steampunkovém stylu je to, co byste rozhodně neměli opomenout navštívit, pokud se vypravíte do Kapského Města v Jihoafrické republice. Minimálně z vizuálního hlediska vás čeká nezapomenutelný zážitek. A pokud vám nic neříká pojem steampunk, vězte, že si určitě budete připadat jako ve Verneově Ocelovém městě.

Foto: Profimedia.cz

Bar je ozdoben spoustou dobových zařízení, která podtrhují romantickou historizující atmosféru.

Článek

Nevšední interiér vytvořil pro podnikovou kavárnu místního řetězce pražíren kávy Truth jihoafrický designér Haldane Martin. Za centrální prvek prostoru zvolil historickou pražičku kávy, jejíž nádherný vintage vzhled si prakticky vynutil úpravu okolního prostředí do stylu odkazujícího na romantickou éru prvních parních strojů.

Foto: Profimedia.cz

Původní historická pražička byla impulsem pro vytvoření neobvyklého interiéru kavárny.

Foto: Profimedia.cz

Aby designér docílil požadovaného stylu, nechal stavbu v rámci rekonstrukce obnažit doslova až na kost.

Kavárna s pražírnou je umístěna v přízemí starého skladu společnosti. Designér v rámci rekonstrukce obnažil stavbu až na kost, a tím dosáhl stylového vzhledu. Barový pult je z čelní strany vykládán lisovanými cínovými pláty. Nad barem z obnažených stropních trámů visí zvonky, z nichž některé jsou osazené žárovkami a slouží jako světla.

Foto: Profimedia.cz

Vylisované cínové pláty, jimiž je bar obložen, lahodí oku.

Foto: Profimedia.cz

Designér Haldane Martin navrhoval i nábytek kavárny. Kožené sedačky a ocelové stoly.

Kromě originálních částí zařízení podniku navrhoval veškeré vybavení designér, a to včetně nábytku. Jeho dílem jsou tedy kožené sedačky s vysokými opěradly, ocelové stoly s ozdobnými profily místo nohou i menší stolky ve tvaru ozubených kol.

Co je to steampunk

Steampunk je jedním z podžánrů sci-fi literatury a filmu. Děj je zasazen do prostředí, které připomíná viktoriánskou éru, anebo to může být postapokalyptické období, či v některých případech i divoký západ. Společným a hlavním rysem všech děl jsou technologie využívající jako hlavní zdroj energie páru. (Odtud také první část názvu: steam - anglicky pára). Inspirací pro tento žánr byly mj. knihy J. Verna a H. G. Wellse, kteří jsou někdy označováni za praotce steampunku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám