Hlavní obsah

Vila od mistra Václava Rejchla zaujme historizujícími a secesními ornamenty

Novinky, text: Jakub Potůček, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouposchoďová vila v Hradci Králové zaujme stroze dekorovanými fasádami s historizujícími a secesními motivy. Díky péči předminulého vlastníka, který na sklonku devadesátých let stavbu citlivě rekonstruoval, je možné i dnes Klumparovu vilu od Václava Rejchla obdivovat v celé její kráse.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Hradec Králové, Nezvalova 8, čp. 423

Článek

Na konci 19. století mladý starosta města Hradce Králové a poslanec rakouského parlamentu František Ulrich navázal kontakt se školou nové architektury Otto Wagnera ve Vídni - s jeho žáky Hubertem Gessnerem a Otakarem Bémem.

Moderní architektura se v jeho představě měla stát novou tváří města. Mělo jít i o inspiraci pro soukromé stavebníky. Jak se o mnoho let později ukázalo, sázka radnice na roli podporovatele moderní architektury se dost vyplatila. Trvalo ale skoro deset let, než začali mít movitější stavebníci o kvalitní architekturu zájem.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vstupní strana vily vypadá hodně reprezentativně.

Paradoxně jako první zareagoval zednický mistr Václav Rejchl z nejstarší generace královéhradeckých projektantů. V roce 1905 si v jeho kanceláři objednal projekt honosného rodinného sídla doktor Otakar Klumpar, lékař, dlouholetý městský hygienik, spoluautor regulačního plánu Hradce Králové a stavební podnikatel.

Většina Rejchlovy tvorby byla ve stylu dobových historismů a měla průměrnou kvalitu. Stojí ale za obdiv, že se talent Rejchla projevil až ve věku, kdy už většina jeho vrstevníků moc aktivní nebyla. V projektu Klumparovy vily se doslova překonal.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

I brána má znaky historismu.

Vila sice nepředstavovala žádnou novinku, ale ve srovnání s průměrnými královéhradeckými stavbami byla skutečným architektonickým počinem.

Dům je navržený do lokality, která po postupném a systematickém odbourávání byla pro obytnou zástavbu určena jako jedna z prvních.

Chloubou vily je i její oplocení

Do dvouposchoďové vily, charakteristické stroze dekorovanými fasádami s prvky historizující a secesní ornamentiky, umístil autor dvojici identických bytů. V nich navrhl reprezentativní salony se samostatnými jídelnami. Umělecký vzhled domu posílil i obdobně řešeným oplocením.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Zahradní altán navrhl architekt Oldřich Liska.

Vilu později pochválil znalec moderní stavební kultury architekt František Tichý, který ji prezentoval jako dobrý příklad moderní architektury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám