Hlavní obsah

Rodinný dům má nevšední nástavbu připomínající periskop

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozšíření rodinného domu od architektonického studia Rever og Drage zaujme svými nevšedními tvary. Nástavba má rysy periskopu a vznikla na přání majitelů. Ti chtěli mít větší koupelnu a ložnici s výhledem na hvězdy.

Foto: Rever og Drage

Netradičně řešená střecha připomíná periskop.

Článek

Nástavba domu s adresou Pedervegen 8 v norském Molde má 20 m². Jeho nový majitel chtěl prodloužit stávající koupelnu a ložnici. Také si chtěl užít večerního slunce v koupelně na východní straně budovy a udržet ranní slunce v ložnici.

Dům byl v původním stavu z roku 1962. Jde o typický dům z tohoto období postavený ve stylu skandinávského funkcionalismu. Plochá střecha a hnědé vnější panely kontrastují s bílými cihlovými zdmi.

Foto: Rever og Drage

Nevšední stavba vznikla díky originální dostavbě.

Z obou nově vzniklých pokojů je možné kochat se velkolepými pohledy na okolní pohoří. Původně architekti chtěli vytvořit jasný rozdíl mezi nástavbou a původní budovou. Zároveň ale nechtěli vytvořit příliš velký kontrast z hlediska materiálů. Rozhodli se proto použít dřevěné obložení, stejné jako má stávající budova, ale v jiné barvě.

Foto: Rever og Drage

Architekti volili velkoryse velká okna.

Za účelem vyřešení požadované světelné preference museli architekti změnit uspořádání prostoru. Navrhli vnitřní a vnější zóny v koupelně - vnější zóna má klidnější výraz, pokud jde o barvy a vzory.

Foto: Rever og Drage

Stavba z krajiny nijak nevyčnívá.

Dlaždice ve vnitřní části jsou poměrně střízlivé, zatímco vnější část má slavnostnější vzhled. Interiér nezapře skandinávský styl s jeho typickou barevností.

Foto: Rever og Drage

Interiéru dominují studené barvy.

Ložnice je dlouhá a má tři zóny. První tvoří toaletní úsek s velkým zrcadlem. Ve středu je umístěn soukromý obývací prostor s krbem a výhledem do zeleně na severu. Na konci ložnice je umístěna postel s velkým oknem a výhledem na jih.

Foto: Rever og Drage

Plánek prozrazuje interiérové uspořádání.

Nad postelí je umístěn klenutý strop připomínající periskop se střešním oknem umožňující efektní výhled na noční oblohu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám