Nalézá se ve čtvrti zvané Mühlviertel a poutá pozornost každého, kdo jej zahlédne. „Stavět bez střešního převisu, to byla pro mě otázka estetiky - obyčejný dům jsem nechtěl,“ říká stavebník. Jeho záměr byl jasný. Chtěl rodinný dům s fasádou a střechou ze stejného materiálu. Jako ideální se pro takový záměr nabízel objekt s plochou střechou, nicméně tento nápad správa obce zatrhla.

„Měla tam být alternativa se sedlovou střechou a já pak naštěstí narazil na kompozitní panely. To byla jedna z mála možností, jak fasádu i střechu zhotovit z jednoho materiálu a přitom se vyhnout střešnímu převisu.“

Jednotný materiál střechy i stěn a stavět bez střešního převisu. To byly zákaldní požadavky zadavatele.

Jednotný materiál střechy i stěn a stavět bez střešního převisu. To byly zákaldní požadavky zadavatele.

FOTO: Prefa

Nový projekt už obec posvětila, a tak klempíři pokladli 160 m2 střechy a fasády hliníkovými kompozitními panely v barvě brown grey (hnědošedá). Předtím ale bylo třeba zhotovit vodotěsné podstřeší. Proto na fasádu i střechu nejprve položili plastovou vodotěsnou izolaci pro ploché střechy s odvodňovací funkcí.

Svým způsobem se něco z původního plánu ploché střechy přece jen zachovalo, jak s úsměvem podotýká stavebník. Izolace pak samozřejmě zmizela pod pokládkou kompozitních panelů, které řemeslníci k hliníkové konstrukci přinýtovali.

Konpozitní hliníkové panely lze ohýbat a překládat přes roh.

Konpozitní hliníkové panely lze ohýbat a překládat přes roh.

FOTO: Prefa

Při té příležitosti klempíři vytvořili pevné a kluzné body. Pevné body fixují jednotlivé panely ve stejné poloze, kluzné body pak umožňují dilataci materiálu. Rozměry celé konstrukce pro nýtování firma vypočítala z větrné a sněhové zátěže, ovšem vzorec, který panely vytvářejí, byl dílem architekta.

Výsledkem je jednotná vnější vrstva s jasnými liniemi pokrývající stěny i střechu domu, který navíc v očích majitele nehyzdí střešní převis.

Milovníci moderní architektury si přijdou na své.

Milovníci moderní architektury si přijdou na své.

FOTO: Prefa