Hlavní obsah

Svítidla v bytě ovlivňují psychickou pohodu

Právo, Sylva Svobodová

Když se vracíme z práce domů, bývá už šero, a tak v interiéru svítíme. S kvalitním osvětlením a vhodným zdrojem nejsou oči unavené, nespotřebujeme ani tolik energie. Při špatné volbě svítidel si nejen kazíme zrak, ale jsme zároveň i rychleji unavení.

Foto: OBI

V kuchyni potřebujeme hned několik svítidel. Mezi nejdůležitější patří to, které nám osvětluje pracovní plochu.

Článek

Správné svítidlo se nám musí nejen líbit, měli bychom znát i jeho technické možnosti, vhodnost použití, možný světelný zdroj. Osvětlení je dané přesnou normou, která definuje mnoho požadavků, mj. třeba rozložení jasu, intenzitu světla. Odborníci se proto řídí při návrhu osvětlení přesnými výpočty a dokonale sladí hlavní světelné zdroje s doplňkovými.

Před rozhodnutím využijte profesionály

Jestliže při výběru svítidel do interiéru tápeme, je vhodné se na ně obrátit. Prolistujeme si katalogy, navštívíme vzorkové prodejny a získáme přehled o jednotlivých typech světel. Aby nám odborník dobře poradil, potřebuje od nás vědět tyto informace: rozměry a výška místností, barvy a materiály stěn, podlah a stropů (mají vliv na odraz světla).

Foto: EGLO

Nástěnná svítidla slouží k vyvolání určité atmosféry, podpoření stylu v interiéru.

Světlo pro pohodu

Světlo ovlivňuje naši psychickou pohodu. Má být na pohled krásné a zajímavé, současně má vyzařovat příjemné světlo. Umělé osvětlení vnímáme pozitivně, když je teplé a měkké, s lehce nažloutlým nádechem (připomíná co nejvíce denní světlo). Je to pro nás nejvíce přirozené. Propojení bílého světla s modravým odstínem vyvolává pocit zimy a to pro nás není v tomto zimním období dobré.

Foto: OBI

Velká stojací lampa u relaxačního lůžka je skutečná lahůdka. Má velké stínítko, takže nás neoslňuje světelný zdroj, ale přitom vytváří široký světelný kužel.

Šikovné je, když máme interiér rovnoměrně nasvícený měkkým rozptýleným světlem v kombinaci s bodovým. Měkké světlo má široký záběr, rovnoměrně působí na celý interiér. Bodové světlo zase něco zdůrazňuje, vymezuje: část místnosti, zajímavý nábytek, obraz, schodiště. Nemusí být tak intenzivní, slouží pouze jako dekorace nebo k orientaci v prostoru.

Každý pokoj je jiný

Centrální svítidlo usazené na stropě patří do každé místnosti. Nemusí trvale svítit, ale někdy na to dojde (úklid, větší návštěva). Jasnou roli mají doplňková svítidla, která dělají prostor plastičtější, nápaditější. Mohou být stolní, stojací, nástěnná, nebo pevnou součástí nábytku.

V kuchyni je nutný hlavní zdroj, ale pamatujeme i na vedlejší osvětlení pracovní plochy, plotny. I nad jídelní stůl patří speciální svítidlo, které neoslňuje, ale rovnoměrně svítí na celou plochu, takže při stolování na vše vidíme.

Foto: EGLO

Nad jídelní stůl patří závěsné svítidlo, které osvětluje plochu v menší vzdálenosti a při stolování se nevytvářejí žádné stíny.

K lůžku se často používá nástěnné svítidlo, které lze natáčet (podle toho, zda spíše sedíme či ležíme, praktický je stmívač, jímž regulujeme intenzitu světla). Svítidlo nad postelí nebo u křesla umístíme tak, aby kužel světla dopadal při čtení na stránky z boku nebo zpoza hlavy. Svítidlo má být hluboké a neprůhledné, abychom neviděli zdroj světla, který oči oslňuje.

Svítidlo na pracovním stole nesmí být slabé ani silné, zdroj má dopadat na co největší část plochy. Nesmíme si při práci stínit. Pravák má lampu umístěnou vlevo, levák zase zprava. Světlo má na stůl dopadat z výšky 40–50 cm pod úhlem 60–70°. Oceníme i polohovatelnost svítidla.

Foto: EGLO

Svítidlo na pracovním stole má pravák umístěné vlevo, aby kužel světla dopadal z této strany a nestínil.

Světelné zdroje

Klasická žárovka: velkou nevýhodou je velká spotřeba a životnost pouze 1000 hodin. Její produkce se postupně omezuje.

Kompaktní úsporná zářivka: je schopná nahradit klasickou žárovku, uspoří až 80 % energie při stejné svítivosti jako žárovka. Výhodou je i dlouhá životnost (až 15 000 hodin). Nevýhodou bývá delší doba startu na plný výkon. Relativně vysoké pořizovací náklady se vzhledem k úspoře energie rychle vrátí.

Foto: OBI

LED pásky, které se aplikují jednoduchým nalepením na nábytek či obvod schodů jsou praktické i krásné. Pomáhají s orientací v prostoru, aniž bychom museli rozsvěcet hlavní zdroj v místnosti.

LED technologie: moderní typ, LED diody přinášejí největší finanční úspory. Nabízí velmi dlouhou životnost až 100 000 hodin a minimální spotřebu energie. Využívá se tam, kde je nutné dlouhodobé svícení, případně zapínání a vypínání světla (komora, spíž, předsíň, WC, chodba). Je to i dobré dekorativní osvětlení.

Halogenová žárovka: jde o nejlevnější zdroj, který nahrazuje standardní žárovku. Tyto žárovky ušetří 30 % energie a proti standardním žárovkám mají dvojnásobnou životnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám