Golfový klub Čertovo břemeno se nachází v Jistebnici nedaleko města Tábor a je obklopen lesy, loukami a rybníky. Samotný název Čertovo břemeno je odvozen od nedalekého skalního útvaru, k němuž se váže stará pověst. Roztroušené zbytky kamenného břemene dávají hřišti charakteristický ráz.

Bodova svým tvarem připomíná spíš pavilon.

Budova svým tvarem připomíná spíše pavilón.

FOTO: archiv Stanislava Fialy

Autorem stavby je padesátiletý architekt Stanislav Fiala ze společnosti Fiala+Němec. V Česku už byla stavba plně doceněna. Ocenění Stavba roku získal Golf klub Čertovo břemeno loni. Titul byl udělen za vytvoření nevšední stavby pro aktivní odpočinek se zřetelem k citlivému začlenění do krajinného rámce.

Interiéru plně vládnou přírodní materiály.

Interiéru plně vládnou přírodní materiály.

FOTO: archiv Stanislava Fialy

Golf klub Čertovo břemeno v jižních Čechách ale budí obdiv i dalších odborníků. O jeho nominaci na prestižní cenu Mies van der Rohe Award rozhodl uznávaný česko- japonský architekt Osamu Okamura.

Stavba v přírodní scenérii nijak neruší.

Stavba v přírodní scenérii nijak neruší.

FOTO: archiv Stanislava Fialy

„Jsem rád, že se nám podařilo s Petrem Němcem naplnit vizi moderního domu, nerušícího klid a rovnováhu okolní přírody. Velmi si vážíme, že náš společný projekt je za českou architekturu nominován,“ říká Stanislav Fiala. V soutěži mu ale konkurují i další české stavby. [celá zpráva]

Architekt dal betonu přírodní vzhled

Architekt nechal vyniknout půvabu tradičních přírodních materiálů, díky čemuž stavba perfektně zapadá do krajiny a neruší její ráz. Využil spojení dřeva a kamene s moderními technologiemi. Do betonu obtiskl kmeny stromů a dal tak přírodní vzhled i tomuto materiálu. Stavba ostatně získala i ocenění Vynikající betonová stavba roku.

Design zaujme i sladěnou strukturou použitých materiálů.

Design zaujme i sladěnou strukturou použitých materiálů.

FOTO: archiv Stanislava Fialy

­­­­­­­­­­­­­­­­­Součástí klubovny je také restaurace s možností posezení na prostorné venkovní zastřešené terase o rozloze 356 m², která je situována tak, aby nabídla výhled na okolní přírodu, včetně místního Dražského rybníka.

Architekt si dal záležet i na malých detailech stavby.

Architekt si dal záležet i na malých detailech stavby.

FOTO: archiv Stanislava Fialy

„Nalézt harmonii mezi tradičními a moderními prvky architektury je stejné umění, jako nalézt společné vnímání mezi architektem a investorem,“ sdělil Petr Němec, prezident golfového klubu.