Hlavní obsah

Vybraná česká architektura získala nominace na Cenu Miese van der Roheho 2013

Novinky, tnk

Česká komora architektů a někteří experti se stejně jako v předchozích letech podíleli na nominaci nejlepších současných českých staveb do prestižní mezinárodní přehlídky realizací Mies van der Rohe Award 2013.

Foto: Filip Šlapal

Bytové domy Na Vackově v Praze (UNIT architekti, Jiran Kohout architekti – Zdeněk Jiran, Michal Kohout, David Tichý)

Článek

Cenu Evropské unie za současnou architekturu může získat některé z devíti českých architektonických děl. Aspirují na titul nejlepších současných českých staveb v prestižní mezinárodní přehlídce realizací Mies van der Rohe Award 2013.

Na ocenění mohou být nominovány jakékoliv stavby - veřejné či soukromé (bytové domy, muzea, školy apod.). Vítězná stavba by ale měla významně obohacovat některé evropské město.

Foto: archiv architektů

Zleva: bytový dům s tělocvičnou, Praha 1 (DaM – Petr Burian) a proměna plynojemu na multifunkční sál v Ostravě od Josefa Pleskota – AP Atelier.

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb se pořádá už od roku 1988. Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů. Ze stovek prací vybere odborná mezinárodní porota v Barceloně finalisty – stavby, které jsou pak představeny v katalogu a na putovní výstavě.

Porota následně určí jen jednu stavbu, která se bude pyšnit cenou za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award, a jednu stavbu, které udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty.

Foto: archiv architektů

Golf Klub Čertovo Břemeno (Stanislav Fiala z atelieru Fiala + Němec).

„Určitě bylo z čeho vybírat, kvalitních staveb vzniklo za poslední dva roky překvapivě hodně. Oproti předchozím rokům bylo ale dokončeno méně veřejných staveb, v širším výběru převažovaly skromnější realizace,“ shrnuje práci odborné poroty její členka, teoretička architektury Karolina Jirkalová.

Foto: ČTK

Tyršův most v Přerově od atelieru Šrámková architekti.

Stavbám realizovaným na českém území nebo českými architekty se v evropské konkurenci poměrně daří, opakovaně se dostaly do finále soutěže. Mezi východoevropskými státy jsou ale podle České komory architektů zatím nejúspěšnější Slovinci a Chorvati.

Foto: Miroslav Cikán

Revitalizace bastionu u Božích muk v Preza (autoři: Miroslav Cikán, Pavla Melková – MCA atelier, Petr Buš, Pavel Košťálek).

„Proč se žádná tuzemská stavba od českého architekta již delší dobu neobjevila ve finále soutěže, je těžké vysvětlit. Možná je to způsobem prezentace, možná tím, že porotci se v tom obrovském množství staveb soustředí především na osvědčená jména a země s tradičně vysokou architektonickou úrovní,“ říká Karolina Jirkalová.

Foto: Filip Šlapal

Hvězdárna a planetárium v Brně od Martina Rudiše (Rudiš-Rudiš architektonická kancelář).

Při nominacích na cenu zvolili autoři i několik staveb, které již byly oceněny v tuzemských soutěžích. Velkým potěšením je, že se do nominací dostalo i dílo od Zdeňka Fránka, které svou čistotou stylu a elegancí připomíná stavby slavného Miese van der Roheho, po kterém je soutěž nazvána.

Foto: archiv architektů

Kostel v Litomyšli od Zdeňka Fránka.

V soutěži se utkají i zajímavé bytové domy, které na první pohled zaujmou svým architektonickým výrazem a snahou architektů maximálně využít drahý městský prostor.

Foto: archiv architektů

Bytový dům v Praze Na Zatlance (Radek Kolařík architectural workshop).

Pokud by soutěž vyhrál některý z nominovaných českých autorů, tak by získal i významné finanční ohodnocení. První cena je totiž spojena s finanční odměnou šedesáti tisíc eur. Zvláštní cena pak vynese autorovi stavby dvacet tisíc eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám