Hlavní obsah

Starší rodinný dům se po rekonstrukci proměnil v moderní domov

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši hostitelé se dvěma dětmi si pořídili klasický rodinný dům za Prahou, postavený před třiceti lety svépomocí. Po nastěhování ale zjistili, že kromě vybavení koupelny, podlah a elektroinstalace nevyhovuje zejména dispozice domu.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

V místě původní ložnice vznikla nově kuchyň hlavně proto, že se dala propojit s obývákem a zeleninovou zahrádkou.

Článek

Proto se rozhodli pro rekonstrukci s požadavkem zvětšit kuchyň a dům otevřít co nejvíc do zahrady. V domě obývali pouze přízemí, podkroví nevyužívali a sklep fungoval částečně jako garáž. Nebyl ale propojený s obytným přízemím, takže museli obcházet dům zvenku.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Návrh přízemí

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Původní dispozice přízemí

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Důležitou dispoziční změnou je vnitřní schodiště, propojující přízemí se sklepem.

Nová dispozice, kterou majitelé svěřili firmě Kouba Interiér, vznikala poměrně dlouho, protože se debatovalo nad množstvím variant.

Praktické změny v dispozici

V přízemí se nakonec přesunula kuchyně do místa, kde byla původně ložnice a propojila se s obývákem. Z nové kuchyně se nyní vstupuje přímo na zeleninovou zahrádku a z oken je vidět na silnici na případné příchozí. Také obývací pokoj je velkým pevně zaskleným oknem otevřen do zahrady.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Obytný prostor sjednocuje dřevěná podlaha, barevně sladěná s policí pro TV.

Dále se vybudovalo vnitřní schodiště, čímž se propojilo přízemí se sklepem. Ke změnám došlo i ve sklepě, kde vznikla technická místnost pro kotel, pračku a sušičku.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Zábradlí do sklepa tvoří natřená kari síť, která se běžně používá jako výztuž do betonu.

Zůstala tu garáž, toaleta a malá klubovna. Zato v podkroví vznikla klidová zóna. Po rekonstrukci tu jsou dva dětské pokoje, ložnice a dvě koupelny. Hostinský pokoj a pracovna se nacházejí v přízemí.

Řešila se i statika

Před zahájením stavebních prací bylo nutné vyřešit hlavně statiku domu. Tento krok obnášel vhodné zajištění stěn i stropu a následné vybourání otvoru mezi kuchyní a obyvákem, a také vybourání otvoru pro velké okno do zahrady. Bez statického posudku se neobešlo ani probourání otvoru ve stropě sklepa pro stavbu nového vnitřního schodiště.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Návrh suterénu

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Původní dispozice suterénu

V domě se poté provedly kompletně nové vodoinstalace, kanalizace, rozvody topení včetně instalace nového plynového kotle.

V první fázi rekonstrukce na místnosti v podkroví nedošlo, ale vše se připravilo tak, aby tu budoucí práce co nejméně zasáhly do chodu domácnosti. Podlaha se vyrovnala anhydritem a přivedla se voda, topení i kabeláž elektro.

V koupelně vynikají obklady

Pro obložení koupelny, WC i chodby si majitelé vybrali obklady Rako Defile. Jde o modulární sérii vzájemně kombinovatelných formátů pro vytvoření stylově efektního interiéru. Metalické hnědé a béžové dlaždice o rozměrech 30x60 cm nesou reliéf jemných linek. Obklady se vkusně doplňují s podlahami i dveřmi v celém interiéru.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Nad umyvadlem je téměř neviditelná skříňka na toaletní potřeby, jejíž dvířka tvoří zrcadlo, které je v rovině s obkladem.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Praktická koupelna se sprchovým koutem, věšákem na ručníky a skříňkou pod oknem.

V koupelně se uplatnilo praktické umyvadlo Jika se skříňkou a úložný prostor je doplněn skříňkou pod oknem, vyrobenou na zakázku. Za pozornost stojí i zapuštěná skříňka na toaletní potřeby. Je schovaná v nice nad umyvadlem. Její dvířka tvoří zrcadlo, které je v rovině s obkladem, skříňka je téměř neviditelná.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Na zajímavém řešení WC se podílí nejen dekorační velkoformátová dlaždice s květinovým motivem, ale i praktická vestavěná skříň.

Za umývátkem na WC se vyjímá dekorační velkoformátová dlaždice s květinovým motivem, ale i praktická vestavěná skříň na úklidové prostředky.

Zaujme účelná kuchyňská linka

V nově vzniklém propojeném obytném prostoru vyniká kuchyňská linka z lamina s červenými fóliovanými dvířky. Je opatřena kvalitním vnitřním vybavením: spodní rohové skříňky jsou osazeny výsuvnými rohy Magic corner švýcarské výroby. Všechny zásuvky mají tlumené dovírání a funkční členění Blum.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

V moderní kuchyni ve tvaru písmene U z lamina a fóliovanými červenými dvířky jsou k dispozici základní vestavné spotřebiče.

V kuchyni na sebe navazují varná, mycí i pracovní zóna. Osvětlení pracovní plochy je řešeno bodovkami zapuštěnými do dna horních skřínek. Na barovém pultu je zářivka pod barovou deskou. V čele baru je umístěna skříňka se svítícími skleněnými policemi.

Za zmínku stojí i schodiště

V domě vzniklo vnitřní schodiště, propojující přízemí se sklepem. Konstrukce obou ramen je ocelová, obložená dubovým masivem. Finální podobu masiv získal kartáčováním a voskováním. Zábradlí do podkroví je vyřešeno v kombinaci nerez a bezpečnostního skla. Zábradlí do sklepa tvoří natřená kari síť, která se běžně používá jako výztuž do betonu.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Konstrukce obou ramen schodiště je ocelová, obložená dubovým kartáčovaným a voskovaným masivem.

Foto: ARCHIV FIRMY KOUBA INTERIÉR

Předsíni dominuje na míru vyrobená šatní skříň, botník a lavice z francouzských laminátů.

Také v zádveří je velká šatní skříň vyrobená na zakázku, skříň na boty a lavice. Realizační firma tu kombinovala kvalitní francouzské lamináty a nerez na podnoží lavice.

Reklama

Související témata:

Související články

I zahradní nábytek má svůj příběh

Při pohledu přes ploty domů spatřujeme v zelených zákoutích zahrad nábytek ze dřeva, z umělého ratanu i hliníku. Ve stínu stromů a paprsků sluníčka skrývá i on...

Výběr článků

Načítám