Hlavní obsah

Po svatbě přišli do nového, úpravami dovedli byt k dokonalosti

Nově upravený byt s terasou v nejvyšším podlaží domu Zdeněk s Marcelou spatřili až jako manželé. Byl pro ně překvapením po návratu ze svatební cesty. Ač nový, čerstvě předaný developerem, potřeboval upravit a zařídit.

Foto: www.modernibyt.cz

Multifunkční prostor byl předělen menší příčkou, kam bylo možné umístit televizor a audiovizuální techniku. Příčka usnadnila také vedení nezbytných kabelů například pro ozvučení prostoru. Kuchyňská linka poskytuje spoustu úložného prostoru.

Článek

Proč jste se rozhodli právě pro lokalitu Prahy 5? Čím je pro vás zajímavá?

Zdeněk: Dřív jsme bydleli v Praze 9 a nějaký čas také v Praze 7. Pětku jsme moc neznali a původně o ní ani neuvažovali. Když jsme ale porovnávali jednotlivé projekty a podívali se do mapy, zjistili jsme, že tato adresa je dopravně dobře dostupná, se slušnou občanskou vybaveností i v pěkném prostředí. Zalíbil se nám byt, ale i blízký park a okolní zeleň.

Foto: www.modernibyt.cz

Chodba doznala konečné podoby až po úpravě dispozice, zabudování úložných prostorů s posuvnými dveřmi a kompletní výměně dveří i zárubní. Skvělého osvětlení bylo dosaženo vytvořením obvodové rampy.

Marcela: Máme to blízko do centra, kde oba pracujeme, a naše bydliště je dobře orientované také pro výjezd z Prahy směrem na Plzeň i do jižních Čech.

Co předcházelo zásahu odborníka a výběru studia?

Marcela: Inspiraci jsme hledali skutečně v Moderním bytě. Vzali jsme si posledních deset dvanáct čísel a označili realizace interiérů, které nás zaujaly. Pak jsme oslovili tři studia, z nichž jsme si nakonec pro spolupráci zvolili studio Miramari design.

Jak jste si svůj byt představovali, co jste od něj očekávali?

Zdeněk: Chtěli jsme moderní interiér, který by byl architektonicky dobře uspořádaný a stylově harmonický. Nelíbí se nám divoké vzory, příliš nápadné barvy nebo jejich výrazné kombinace. Nic supermoderního. Očekávali jsme spíš střízlivější barevnost, což se podařilo. Barvy jsou tlumenější, interiér je uklidňující a působí nadčasovým dojmem. Kladli jsme důraz také na funkčnost. Určitě bychom to sami tak dobře nezvládli.

Foto: www.modernibyt.cz

V některých částech interiéru stejně jako v jídelně je použita speciální textilní tapeta.

Marcela: Předchozí byt jsme si zařizovali sami a já ho měla moc ráda. Nemám ráda změny, proto jsem byla zpočátku z nového zařizování v rozpacích. Rádi pobýváme doma a užíváme si to. Také proto jsme chtěli, aby byl byt příjemný a útulný.

Považujete tento byt za mezistupeň v bydlení, protože časem hodláte postavit dům, nebo se s ním spokojíte i výhledově?

Zdeněk: Nevylučujeme, že bychom si někdy někde nějaké víkendové bydlení pořídili. Osobně nejsem příznivcem domů za Prahou. Chybí tam komfort občanské vybavenosti, uvědomuji si komplikace s dojížděním do centra… Preferuji byt. Proto jsme si vybrali byt velký 150 m2 blízko centra v zeleni i s možností vyjet rychle z Prahy.

Marcela: Určitě tento byt nepovažuji za dočasné bydlení. Dva pokoje na konečnou podobu ještě čekají.

Foto: www.modernibyt.cz

Neutrální odstíny vybavení, výmalby i dveří umožnily přijatelné spojení s nápadnou barvou a kresbou exotické dřeviny tali.

Předpokládám, že s nimi počítáte pro děti?

Zdeněk: Určitě. Proto jsme byt koupili se třemi samostatnými ložnicemi. Jedna zatím slouží jako tělocvična, další pro příležitostné návštěvy a jedna je naše. Podařilo se v ní vytvořit i praktickou šatnu.

Co vás zde nejvíc těší?

Marcela: Mám radost z toho, že se byt dá poměrně jednoduše obměňovat. Až nás podoba interiéru omrzí, stačí vyměnit potahy židlí, použít pár drobných doplňků a bude zase jako nový.

Měli jste nějaký konkrétní požadavek, něco, na čem jste opravdu hodně lpěli?

Marcela: Požadovali jsme mořské akvárium a výzvou pro studio bylo také sladění podlahy s dveřmi, které zde byly, ale vůbec se k podlaze z tropické dřeviny tali nehodily. Když jsme si podlahu vybírali, měla dřevina spíš nažloutlý nádech. V konečném efektu na podlaze ale poněkud zčervenala.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorově velkorysé koupelně vévodí mozaika v neutrálních odstínech.

Zdeněk: Kladli jsme důraz na přírodní materiály, dřevo, kámen, len… Ač byl velký, vstupní prostor neměl žádný úložný prostor, to byla také výzva pro paní Lněničkovou.

Kde se cítíte nejlépe?

Marcela: Nic nevnímáme jako minus. Bydlení si opravdu užíváme a stále nás interiér i poloha bytu něčím mile překvapuje. Moc fajn je terasa s úžasným výhledem a bude ještě lepší, až bude úplně dokončená.

Zdeněk: Rád si sednu do křesla v obývací části a pozoruji akvárium, to je moc příjemné. Jsme zde spokojení a máme byt rádi.

Reklama

Související témata:

Související články

Horská chalupa v moderním pojetí

„Nejdůležitější vlastností skutečného profesionála v našem oboru je cit pro prostor a vzájemné proporce použitých prvků. Předpokladem zmíněných schopností je...

Výběr článků

Načítám