Rodina mladých lékařů žila se dvěma dětmi a dvěma černými kočkami v městském panelovém domě a toužila po zdravějším, příjemnějším a důstojnějším bydlení na dosah přírody. „Ceny bytů se nám zdály nevýhodné, a tak jsme se poměrně rychle rozhodli pro rodinný dům," začíná své vyprávění majitel. „V roce 2002 jsme sehnali vhodný pozemek, v únoru 2003 jsme našli architekta a už na jaře tu proběhly potřebné zemní práce."

Tehdy začínající mladý architekt František Švec se svého úkolu chopil se vší energií. Navrhl moderní energeticky úsporný betonový dům maximálně splňující požadavky majitele a zároveň respektující limity příslušného území.

Od počátku bylo záměrem otevřít celý dům se sedlovou střechou do zahrady, čehož architekt docílil velkým rohovým prosklením jihozápadní části. Naopak východní uliční fasáda se snaží být nenápadná až strohá a chrání soukromí obyvatel. Dominantu severní fasády tvoří vertikální pás eurooken, díky němuž má v současnosti majitel překrásný výhled přímo z ložnice na nedaleký Klínovec.

Důležitým „oříškem k rozlousknutí" se stala volba systému pro nadzemní stavbu. „Chtěli jsme ověřený systém, který nám umožní rychlou výstavbu, ušetří náklady za dopravu materiálu a bude mít kvalitní tepelné vlastnosti," líčí pán domu. „Na základě těchto požadavků nám architekt doporučil systém Velox.“

Díky tomu probíhala hrubá stavba hladce: komplexní stavební systém (tzv. ztracené bednění ze štěpkocementových desek s tepelnou izolací polystyrenem, vyplněné uvnitř litým betonem) umožnil rychlou výstavbu. Do konce roku 2003 stál celý dům pod střechou. Systém je zde využit v celé škále - včetně stropů, pozednic a pultového vikýře.

Vnější zdi mají tepelnou izolaci vrstvou 15cm polystyrenu. „Tehdy to byl nadstandard, dnes už takhle Hoffmann staví běžně," tvrdí majitel. „Každopádně to funguje: v zimě zdivo hřeje a v létě chladí."

Zajímavým (a dnes již můžeme říci osvědčeným) experimentem se stala zahradní strana domu s prosklenými rohy. Betonový dům tak vlastně z jižní strany nespočívá na souvislé nosné zdi, nýbrž zčásti visí na dvou nosných sloupech. Pohledový efekt je zřejmý: velké množství světla v obytném interiéru přízemí.

Prakticky po celý rok 2004 probíhaly dodavatelské práce uvnitř domu. Vše pod pečlivým vedením architekta podle časového plánu tak, aby se rodina mohla do nového domu nastěhovat na Vánoce. Výsledek byl příznačně český: stěhování proběhlo 22. prosince a kuchyňskou linku dodělávali truhláři až 23. prosince v noci...

Právě kuchyňská linka podle koncepce architekta se ovšem - díky spoustě „vychytávek" - stala chloubou majitelů. Zdaleka přitom nejde jen o kombinaci materiálů (dřevo, červený lak, nerez, sklo v hliníkovém rámu, antracitový design spotřebičů) či o efektní celkové řešení prostoru kuchyně s podlouhlým oknem pod horními skříňkami, příjemnou podlahou z marmolea a barevnými akcenty červené, černé a bílé.

Lince s ergonomicky nastavenými výškami pracovních ploch (deska z materiálu Technistone) vévodí výškově protikladné rohy. Zatímco levý roh opanoval zvýšený fragranitový dřez Blanco s drtičem, v pravém rohu nad sníženou sklokeramickou varnou deskou poutá zaslouženou pozornost elegantní červený kryt, z něhož se zjevuje a opět do něj nenápadně zajíždí fritovací hrnec.

Ale jsou tu i další skutečně vymyšlené detaily: kryt mikrovlnné trouby, důmyslné odvětrání spíže nebo vstup ze zádveří, kdy dveřní křídlo „mizí" do pouzdra ve stěně. Podobné zednické pouzdro od firmy Eclisse je ostatně použito i pro dveře z haly do obývacího pokoje.

Uvnitř domu se designově doplňují dřevo, sklo a kov. S topením v antracitovém dezénu (Jaga) korespondují jak kuchyňské spotřebiče, tak vypínače. Stejně je laděna i „chladná" přízemní koupelna s precizním obkladem. Tato koupelna je menší a vedle nezbytných funkcí (WC, pisoár, sprchový kout, umyvadlo se zrcadlem, otopný žebřík) má plnit především úlohu reprezentační.

Naproti tomu horní koupelna je „teplá" - hraje barvami a má přímé denní světlo, které pomocí luxferů a mléčného skla dveří předává dále do chodby. Koupelnová plocha více než 11 m² tu má sloužit jednoznačně k obývání, má vyvolávat pohodu a dobrou náladu. Vešlo se sem vše, co do spodní koupelny, ale navíc ještě rohová vana Ravak, druhé umyvadlo a příjemně působící „světelný sloup".

Co ještě stojí za zmínku? Kvalitní dvojité podlahy z exotického dřeva Hevea, které jsou v obytné části vytápěny (podlahové vytápění je i pod dlažbou), zdola osvětlené zavěšené páteřové schodiště nebo obnažené kleštiny krovu, které dávají vyniknout vysokým stropům a nabízejí velkorysé průhledy (např. z ložnice skrz galerii a pultový vikýř až na oblohu). Dům je vybaven centrálním vysavačem.

Naposled proběhla realizace zahrady: na jaře 2005 přišly na řadu plot a zámková dlažba kolem domu, v září nastoupili zahradníci. Ti položili travní koberce, osázeli záhony květinami a okrasnými keři a na západní straně ohraničili pozemek živým plotem.

Teprve v následujícím roce se budovalo letní posezení a zahradní domek na nářadí. Majitel popustil uzdu své vášni a osadil do zahrady pár exkluzivních kamenů, které navíc efektně nasvětlil. Na realizaci dosud čeká venkovní bazén. Podobně jako čerstvě dokončený krb a výmalba stěn obývacího pokoje v olivově zeleném odstínu dokládá známou pravdu: že dům může vypadat sebelépe, a přesto není nikdy hotov. Neustále se vyvíjí a žije se svými obyvateli. A to je dobře.

O autorovi
Ing. František Švec (1979)
Absolvoval Fakultu stavební ČVUT Praha, obor architektura a pozemní stavby. Do roku 2006 pracoval jako architekt na volné noze, od roku 2007 spolupracuje s pražským architektonickým ateliérem F2 architekti a partneři. Zabývá se projektováním širokého spektra staveb, od studie až po realizaci. Od roku 2006 navíc vede projekční tým připravující projekty pro rozsáhlé developerské záměry.

 Vít Straňák, www.mujdum.cz