Hlavní obsah

Malou koupelnu je nutné promyslet do detailu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panelákové koupelny jsou známé nedostatečným prostorem, menší bývají ale někdy i v novostavbách. Je to škoda, protože pak si nemůžeme tolik vybírat, jsme limitovaní velikostí a rozměrem sanity, koupelnového nábytku.

Článek

Výrobce van, umyvadel, sprchových koutů ale přesto chválíme, protože pochopili, kde je tzv. díra na trhu. Snaží se nabídnout sanitu do malých koupelen, která je cenově přijatelná a lahodí i oku. Designéři tak zákazníkům umějí nabídnout originální tvary a provedení, které sluší i koupelnám na pětníku.

Co s malým prostorem?

Možností máme více, než si myslíme. Jestliže se chystáme na kompletní rekonstrukci koupelny, není od věci navždy spojit koupelnu s WC místností.

Výhody jsou jasné: znásobíme dispoziční možnosti a tím i počet řešení koupelny. V koupelnovém studiu má pak projektant volnější pole působnosti, my dostaneme více návrhů, ze kterých lze vybírat to pravé. Vše je lépe při ruce, hygiena (nezbytné mytí rukou pod tekoucí vodou) probíhá rychleji a komfortněji. Nevýhoda: omezené používání toalety a koupelny dvěma osobami současně.

Krom jiného si položíme ještě další otázky: chceme vanu, sprchu nebo obojí? Potřebujeme se každý den koupat? Je lepší malá vana a malý sprchový kout nebo jen samostatná velká vana?

Podle slov odborníků se někdy zbytečně upínáme na jedinou možnost: vanu. Je pro nás synonymem relaxu, ale ruku na srdce: kolikrát za rok si ji napustíme opravdu po okraj a ležíme v ní? Možná v zimních měsících.

Jinak preferujeme kratší, rychlejší a navíc i hygieničtější sprchování, které dnes poskytuje také komfortní odpočinek. Když si pořídíme kout se sedátkem, hlavici s přepínáním proudů, světlo a navíc i hudbu, je požitek dokonalý. Vana je samozřejmě nezbytná pro rodiny s malými dětmi, které o pravidelné dovádění s hračkami určitě nepřipravíme.

Sanita pro pidikoupelny

Jestliže máme tzv. umývací prostor vymezený na velikost od 140 do 160 cm, můžeme si pořídit menší vanu nebo velký sprchový kout. Vhodná je např. vana šířky 95 cm, která ale díky své ergonomii poskytuje pohodlí jako vana větší (180 cm). Je totiž širší, má pohodlné sedátko, sprchový koutek se zástěnou a ploché dno na pohodlné stání.

Stísněné prostory v panelákových koupelnách řeší i koncept BeHappy, který má kompaktní tvar a funguje jako skládačka. Umyvadlo s vanou do sebe zapadají a do koupelny se díky tomu vejde i pračka klasické velikosti. Chytře volíme i umyvadla, která by měla poskytnout dostatek odkládacího prostoru. Některá jsou dělena na tzv. suchou (slouží k odložení holicího strojku, vlasového fénu) a mokrou část (může odkapávat voda).

Jiná umějí překlenout volné místo mezi umyvadlem a vanou, lze pod ně zabudovat pračku (plocha umyvadla přitom není s pračkou v žádném kontaktu, takže vibrace při ždímání na ni nemají vliv).

Rady & tipy

Barvy obkladů a dlažeb: světlé, lesklé, aby opticky zvětšovaly prostor.

Velké zrcadlo na stěnu, méně volně ležících předmětů, nezahlcovat se dekoracemi.

Sprcha umí nahradit vanu: pořiďme si do ní relaxační sedák, dokonalou hlavici s různě nastavitelnými proudy.

Vany: raději asymetrickou, která se na straně zužuje (v místech máme nohy), nezapomeneme na sprchovou zástěnu.

Využité místo pod umyvadlem: skříňky na kosmetické pomůcky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám