Hlavní obsah

Sekačky pro předzahrádky i na vysokou trávu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru sekačky na pravidelnou údržbu okrasného trávníku obvykle vybíráme mezi sekačkami, které jsou založeny na principu rotačního sečení. Rozsah použití rotačních sekaček je široký. Od těch nejmenších a nejlevnějších poháněných elektromotorem až po výkonné profesionální stroje s řazením rychlostí, komfortním ovládáním a dalšími pomocnými funkcemi.

Článek

Na trhu je široká nabídka sekaček a modely se výrazně liší nejen uživatelským komfortem, ale i svým využitím. „Při výběru nového pomocníka je proto dobré vědět, co všechno s ním budeme chtít zvládnout,“ podotýká specialista na sekačky ze společnosti Mountfield Tomáš Boukal a dodává: „Třeba elektrická sekačka se zcela jistě nehodí na údržbu rozlehlých trávníků. Pokud chceme se strojem pracovat v náročném nerovném terénu, neobejdeme se například bez pojezdu.“

Sekačky na souvislou travní plochu

Na menší pozemky se souvislou travní plochou jsou určeny jednoduché rotační sekačky s elektrickým motorem. Nevýhodou při sekání trávy je omezený pohyb uživatele tažením kabelu po pozemku a problematická je i bezpečnost. Levnější modely mají navíc malý záběr, nízký výkon a minimální objem sběrného koše. Taková sekačka je určena pro opravdu menší plochy. Výkonnější elektrické stroje již přebírají některé prvky konstrukce a ovládání od strojů se spalovacím motorem.

Základní parametry pro výběr sekačky
Při práci s benzinovou rotační sekačkou jsou, kromě vlastního pojezdu, pro komfort a rychlost podstatné především tři základní parametry:
Výkon: čím vyšší, tím lépe, sekačka se nebude „dusit“ v náročnějším terénu jako je hustá, vlhká nebo mírně přerostlá tráva.
Šířka záběru: čím širší, tím méně přejezdů po pozemku a tedy rychlejší práce.
Velikost sběrného koše: z většího koše nebudeme tak často vysypávat posečenou trávu a celkovou dobu sečení zkrátíme.
Další hlediska
Zpracování posečené trávy: zvážíme, jak budeme trávu zpracovávat, zpravidla máme na výběr její odhoz/mulčování/sběr. Některé sekačky mají funkci mulčování posečené trávy již ve standardu.
Pro údržbu rozlehlejších ploch volíme raději rider nebo traktor. Rychlost práce bude mnohonásobně vyšší a také komfort obsluhy je nesrovnatelný. Navíc můžeme volit ještě z široké škály příslušenství a získat univerzální stroj pro údržbu pozemků i další činnosti.

Rozdíly v benzinových sekačkách

Benzinové rotační sekačky mají proti elektrickým společnou výhodu, že nepoužívají přívodní kabel. Díky tomu je práce s nimi bezpečnější. Ale mohou se zásadně lišit ve vybavení kol vlastním pohonem, tedy pojezdem.

Sekačka bez pojezdu se hodí na malé rovinaté travnaté plochy.

Jestliže je na pozemku větší souvislá plocha trávy, dáme přednost sekačce s pojezdem. Pojezd výrazně sníží náročnost práce a zpříjemní údržbu zahrady. Ovládání pojezdů může být řešeno mnoha způsoby - buď jednoduchým sepnutím páky pojezdu, u technicky propracovanějších strojů pouhým stlačením rukojeti (ADS systém) nebo navíc ještě pákou regulující rychlost pojezdu. S takovou sekačkou zvládneme při pomalejší rychlosti pohybu i vyšší trávu.

Nejsofistikovanější výrobky mohou mít i elektrický startér a další prvky komfortní výbavy.

Nové technické prvky

Letošní novinky mají např. vícerychlostní pojezdy a některé systémy jsou natolik inteligentní, že přizpůsobí rychlost jízdy sekačky rychlosti naší chůze.

Nové modely jsou vybaveny i centrálním nastavením výšky sečení, možností nastavení výšky nebo sklopení madla.

Většina strojů dnes nabízí možnost mulčování (několikanásobné rozsekání posečené trávy), čímž si zajistíme ekologické hnojivo pro svůj trávník.

Technický pokrok souvisí i s rozmanitým designem sekaček.

Porovnání běžně dostupných sekaček na trhu
StrojVýkonZáběrObjem koše
Elektrické0,9-1,8 kw25-46 cm25-60 l
Benzinové bez pojezdu3-4,5 HP; 2,2-3,4 kw40-46 cm50-70 l
Benzinové s pojezdem4-6,5 HP; 3-4,9 kw46-53 cm55-80 l
Rider6,5-13,5 HP; 4,8-10,1 kw62-71 cm140-170 l
Zahradní traktor12,5-24 HP; 9,3-17,9 kw90-122 cm210-360 l

Jako u všech strojů, i u sekaček rozhodují o celkové kvalitě zdánlivé detaily - např. kola umístěná na kuličkových ložiscích, velikost a tvar odhozového tunelu, tvar šasi či kombinovaný sběrný koš (materiály plast/textilie).

Rady a tipy

K dosekání trávníku v okolí chodníků, zídek, stromů a keřů postačí strunová sekačka (elektrická nebo akumulátorová). Jejich předností je malá hmotnost a snadná obsluha. Lze s nimi upravovat plochy, kam se klasická rotační sekačka nedostane.

Pro údržbu trávníku na malé předzahrádce se vyplatí i z hlediska pořizovacích nákladů elektrická rotační sekačka. Při práci budeme sice manipulovat s elektrickým kabelem, ale nespornou výhodou je tichý provoz, nízká hmotnost a minimální nároky na údržbu.

Na rozlehlejší, členitou či svažitou zahradu si pořídíme rotační sekačku s pojezdem, který výrazně usnadní obsluhu: stroj nemusíme obtížně tlačit.

Větší travnaté plochy si žádají rotační sekačky poháněné benzinem - tyto modely jsou o poznání výkonnější a poradí si i s hustějším porostem. Většinou je pohání moderní čtyřtaktní motory se snadným a spolehlivým startováním a dlouholetou životností. Ke špičce patří motorové jednotky od výrobců Briggs & Stratton, H Honda a GGP.

S přerostlým porostem si poradí bubnové sekačky - sekají na rovině, na horských stráních i na velké louce. Jsou výkonné a snadno ovladatelné.

Do nepřístupných terénů se osvědčil křovinořez.

Výběr sekačky vždy konzultujeme s proškolenými prodejními techniky. Ti doporučují: požadovat při koupi sekačky garanci nejvyšší možné záruky, což je sedm let.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak pečovat o benzínovou sekačku

Protože je koupě zahradní sekačky nákladnou investicí, měli bychom při pravidelné údržbě pamatovat zejména na výměnu oleje, výběr zapalovacích svíček, výměnu...

Test: Motorové rotační sekačky s pojezdem

Tráva roste a nastává doba poměrně intenzivního sekání. V tomto testu jsme se proto zaměřili na velmi žádané sekačky s pojezdem se šíří záběru sekání 46 – 48...

Výběr článků

Načítám