Hlavní obsah

Jak pečovat o benzínovou sekačku

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protože je koupě zahradní sekačky nákladnou investicí, měli bychom při pravidelné údržbě pamatovat zejména na výměnu oleje, výběr zapalovacích svíček, výměnu vzduchového filtru, použití správného paliva a skladování sekačky. S péčí nám významně pomohou i moderní technologie.

Článek

Čas věnovaný údržbě sekačky se nám mnohonásobně vrátí, protože problémům je vždy nejlepší předcházet. Pravidelnou péčí zlepšíme výkon motoru sekačky a tak prodloužíme i jeho životnost. To se týká i stroje jako celku.

Dalším pozitivním efektem je snížení spotřeby paliva až o třicet procent a také snížení škodlivých emisí až o padesát procent. Na případné potíže se sekačkou myslíme již při nákupu a vybíráme ji podle dostupné servisní sítě.

Olej, svíčky, vzduchové filtry, palivo

Hladinu oleje v motoru je nutné pravidelně kontrolovat a olej měnit. První výměnu výrobci doporučují po 5 hodinách provozu sekačky, pak stačí olej měnit za každých 25 provozních hodin, minimálně však jednou za sezónu.

Důležitým prvkem je i zapalovací svíčka, kterou vyměňujeme po každých 100 hodinách provozu nebo opět jednou za sezónu - podle toho, co nastane dříve. Výměna svíčky zajišťuje stálou zapalovací jiskru, spolehlivější startování a úsporu paliva. Rady pro konkrétní typ svíčky najdeme v návodu k obsluze.

Nezapomínáme na výměnu vzduchového filtru v motoru podle daného typu. Aby byla palivová soustava ve formě a motor měl správný tah, používáme jen čistý a čerstvý bezolovnatý benzín. Kupujeme pouze takové množství paliva, které spotřebujeme do 30 dnů. Nemícháme olej s benzínem a nové palivo vždy ošetříme stabilizátorem, který chrání sekačku během sezóny.

Jak sekačku uskladníme na zimu

Pro sekačku je důležité její správné umístění a dodržení všech úkonů před uložením na podzim a zimu, kdy ji dlouhé měsíce nepoužíváme.

Před skladováním dolijeme palivovou nádrž, čímž předejdeme nejen kondenzaci vlhkosti, ale zastavíme korozi a tvorbu vodního kamene ještě, než se vyskytne. Před vlastním plněním přidáme do paliva stabilizátor paliva a poté spustíme na několik minut motor, aby se přísada rozptýlila po celém palivovém systému. Použitím stabilizátoru paliva předejdeme tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru.

Když do nádrže stabilizátor paliva nepřidáváme nebo motor používá palivo s obsahem alkoholu, odstraníme z nádrže veškeré palivo a pak necháme motor běžet tak dlouho, až všechno zbylé palivo spálí a sám se zastaví.

Dokud je motor ještě teplý, vyměníme olej a olejový filtr, je-li jím motor vybaven.

Sekačku neskladujeme špinavou. Z povrchu motoru odstraníme veškeré nečistoty, usazeniny nebo trávu. Ponecháme vodič odpojený od zapalovací svíčky a umyjeme všechny zbytky trávy zahradní hadicí. Poté odstraníme kolem nože chuchvalce trávy např. dřevěnou tyčí a důkladně umyjeme kryt sekačky.

Při údržbě sekačky pomohou i technologie. Každý výrobek má dané servisní intervaly, v jakých je třeba sekačku udržovat. Abychom je nemuseli nosit v hlavě, pomáhá monitorovací zařízení ServisExpert, které nás informuje o tom, že nastal čas věnovat sekačce příslušnou péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám