Hlavní obsah

Vchodové dveře stylově doplní vzhled domu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vstupní dveře máme vysoké nároky. Musí vydržet rozdílné teploty na jedné a druhé straně křídla, mít vynikající tepelné a zvukové izolační vlastnosti, odpovídající třídu bezpečnosti a požární odolnost.

Článek

Vchodové dveře reprezentují a vypovídají o vkusu majitele domu. Je třeba, aby stylově ladily se samotným domem, a to použitým materiálem, odstínem a tvarovým provedením. Kromě toho je důležité zvolit skutečnou kvalitu a neváhat investovat více peněz. Vstupní dveře si to zaslouží a my také. Budou bezpečné před případnými zloději, udrží teplo v předsíni, neuslyšíme hluk z ulice, nebudeme se potýkat se zatékáním v případě podzimních lijáků. Také jejich každodenní otevírání, zavírání a zamykání bude snadné.

Ceny za vstupní dveře začínají zhruba na 15 000 Kč podle jejich velikosti, použitého materiálu a vybavení (rozdílný je např. typ kování).

Používané materiály

Nejoblíbenějším materiálem vchodových dveří jsou masivní dřeviny (nejčastěji smrk, dub, nebo exotická dřevina meranti, která je oblíbená pro svou tvarovou stálost a nízkou tepelnou prostupnost). Masivní dřevo se lepí do třívrstvých lamel a má díky tomu extra pevnou a stabilní konstrukci. Majitelé často volí i kombinaci dřevo - sklo (izolační dvojskla) a dřevo - kov (hliníkové rámečky).

Moderní a designově zajímavé jsou dveře z ušlechtilé oceli nebo hliníku, který je bezúdržbový, odolný.

Na trhu jsou i vstupní dveře z MDF desky s oboustrannou hliníkovou fólií. Výplň dveří tvoří vysokotlaká pěna, povrchová úprava je z vodou ředitelného nátěru podle vzorníku RAL.

Na co si dát pozor před nákupem

Při výběru vstupních dveří se nenecháme strhnout jen vzhledem dveří, ale ptáme se i na to, co je uvnitř. Dobré je např. vybírat typ se silnější termoizolační výplní, v případě prosklení a světlíků volit dvojsklo nebo raději trojsklo.

Informujeme se na těsnicí systémy v oblasti zámku, závěsů, sledujeme dosednutí křídla do zárubně. Jistou kvalitu máme v případě dvojitého těsnění na všech čtyřech stranách dveří, kartáčovém utěsnění ve spodní části dveřního křídla.

Vítáme možnost seřizování bezpečnostních závěsů ve všech směrech, ochranu proti vysazení, tříbodový nebo ještě lépe pětibodový bezpečnostní zámek.

Dveře slouží jako bariéra

Vstupní dveře oddělují venkovní prostor od soukromého a jejich přední funkcí je ochrana majitelů a jejich majetku. Ze statistik vyplývá, že 90 % všech vloupání se děje právě vchodovými dveřmi. Proto je nutné mít vstupní dveře v odpovídající bezpečnostní třídě.

Klasifikováno je 6 tříd, přičemž platí: čím vyšší číslo, tím lepší stupeň ochrany dveře poskytují. To znamená, že třídy 1 a 2 označují běžné dveře, které nemají žádné bezpečnostní parametry. My potřebujeme třídu 3 a 4, to jsou bezpečnostní dveře, které jsou schopny ochránit náš majetek. Tento typ vstupních dveří požadují i pojišťovny.

Samozřejmě, že nestačí mít jen samy o sobě vstupní dveře v příslušné bezpečnostní třídě. Nezbytné jsou i kvalitní zárubně, zámek s bezpečnostní vložkou, bezpečnostní klíče i jiné příslušenství (kukátka, těsnění, řetízky apod.). Podstatná je i požární odolnost dveří, která je popsána evropskou normou. Nejčastěji se požaduje označení protipožární odolnosti dveří EI 30 minut.

Při koupi dveří požadujeme od firmy příslušné certifikáty, které zaručují kvalitu. Kromě bezpečnosti a požární odolnosti sledujeme i tepelně izolační vlastnosti, akustické útlumy, kouřotěsnost apod.

Prosklené dveře na terasu

Z interiéru se kocháme pohledem na zahrádku často přes celoprosklené dveře, které bývají z plastu, dřeva nebo lehkých kovových konstrukcí. Kontakt s přírodou je impozantní, ale myslet musíme i na bezpečnost a tepelně izolační komfort prosklení.

Kvalitní izolační vlastnosti dveřních skel každý pozná na první dojem. Postačí, aby sluníčko zasvítilo a v uzavřeném prostoru je buď tepelná pohoda, nebo se z pokoje postupně stává sauna. Na trhu je ale sklo s meziskelní fólií HEAT MIRROR, která se chová jako prostupné zrcadlo, odrážející teplo vždy ke svému zdroji. V létě tedy ven a v zimě dovnitř. My tak máme doma komfortní klima.

Bezpečnost skleněných dveří lze zvýšit dodatečnou instalací bezpečnostní fólie, která je nenápadná, není okem vidět. Bezpečnostní fólie nás rovněž chrání před pořezáním, protože i po rozbití zůstává sklo neprostupné, střepy se nevysypou. Bezpečnostní fólie navíc zadržuje 98 % UV záření a brání tak „stárnutí“ materiálu uvnitř interiéru.

Reklama

Související témata:

Související články

To nejlepší z Designbloku

Tématem letošního Designbloku je Voda. Řada designérů se tématu držela a jejich návrhy připomínají pohádkový podvodní interiér, většina se ale rozhodla...

Výběr článků

Načítám