Hlavní obsah

Veselé měkké předložky dodají koupelně švih a šťávu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbeným doplňkem v našich koupelnách jsou předložky. Pořizujeme si je bez ohledu na to, zda máme vyhřívanou podlahu či nikoli. Kromě toho, že nás při výstupu z vany chrání před uklouznutím, jejich design dodá koupelně na útulnosti i eleganci. Navíc jsou měkké a pohodlné, některé mají protiskluzovou úpravu.

Článek

Výhodou koupelnových předložek je jejich nepřeberné množství. Koupíme je v obchodech s koupelnovým, textilním či luxusním zbožím, v hypermarketech i přes internet. Liší se materiálem, způsobem zpracování, vzorem, tvarem, rozměrem a cenou.

V koupelnových předložkách dáváme přednost barevnému ladění, které odpovídá vzhledu koupelny. Třeba květinové motivy mohou kopírovat bordury či listely, grafické vzory zase vycházejí z obkladů nebo dlažeb a exotické variace z keramiky. Ať už zvolíme jakoukoli předložku, stane se zajímavou dekorací, která dodá naší koupelně švih.

Atmosféru udělá materiál

Cenově dostupné jsou tkané předložky ze 100% bavlny (od 500 Kč), proto je lze snadno obměňovat. Díky hladkému povrchu se na nich nedrží nečistoty ani vlasy. Bavlněné předložky vynikají savostí, jsou i příjemné, teplé a hebké na dotek. Jejich údržba je jednoduchá, mohou se prát, občas je stačí vyklepat. Předložky ze stoprocentní bavlněné žinylky mají originální vzhled díky struktuře použitého materiálu.

Koupelnové předložky ze 100% polyamidu nebo polyakrylu jsou vybavené protiskluzovou úpravou a prodávají se také v soupravě s WC předložkou. Jejich pořizovací cena se pohybuje od 200 Kč podle velikosti.

Plastikové předložky lze koupit v různých barvách či zajímavých motivech, ale hodně se špiní, drží se v nich prach, nečistoty a plíseň. Mají omezenou životnost. Předložky se vyrábějí i z vlny či hedvábí, ale obvykle se kombinují v určitých poměrech se syntetickými vlákny.

Nejčastěji se používají dutá polyamidová a kvalitou srovnatelná polyakrylová vlákna. Předložky z nich jsou jemné a pružné, mají výbornou tvarovou paměť. Ceny těch nejmenších o rozměru 50x90 cm začínají na 400 Kč.

Předložky z polyakrylové mikropříze (od 600 Kč) jsou typické svým jemným povrchem, hedvábným vzhledem, výbornou savostí, rychlým sušením a snadnou údržbou. V obchodech lze koupit také polypropylenové předložky, které se sice moc nešpiní, ale jsou staticky odpudivé a málo pružné. Pořídíme je asi za 200 Kč.

V našich koupelnách se opět začaly objevovat dřevěné rošty, které nechytají nečistoty a jsou hygienické. Vyrábějí se z různých dřevin, např. bambusu, ty luxusní jsou např. z teakového dřeva.

Trendy vycházejí vstříc každému

V barvách stále panují klasické koupelnové odstíny, a to zejména modrá, tyrkysová, zelená i ve vzájemné kombinaci. Velkým hitem je nadále fialová a různé odstíny růžových. Hodně fungují i jednobarevné předložky, grafické vzory a opět se vracejí i květinové ornamenty a dekorace. Prolíná se tu romantika s přírodu, k tomu retro a mladistvý styl. V souznění s přírodou pak samozřejmě hnědé, béžové, bílé. Můžeme se tedy setkat s divokou extravagancí i umírněnou elegancí.

Tvarům vládne geometrie, ať už jsou to předložky obdélníkové, kulaté a půlkulaté, či trojúhelníkové. Některé dětské předložky mají zase tvar zvířat, např. ryby, kachny či slona.

Jak si počínat při výběru

Nejdůležitějším kritériem při volbě je ošetření předložky protiskluzem. A nevadí, máme-li vyhřívanou podlahu, či nikoli. Některé protiskluzové předložky jsou vhodné i pro podlahové vytápění.

Rozhodovat bude i kvalita, spočívající v hustotě vlasu předložky a jeho výšce. Neméně důležitým měřítkem je design, na němž si dávají výrobci velmi záležet, takže lze vybírat z široké škály barev a vzorů v dobré kvalitě.

Cena by neměla ovlivnit naše rozhodnutí. Liší se podle volby materiálu, výšky vlasu, rozměru i vzoru. Kvalitní předložku pořídíme již od 600 Kč.

Předložky podle ročního období

I když předložky z technického hlediska vydrží čtyři až šest let (dají se prát při 40 °C bez použití aviváže), při dobrém zacházení vydrží i 10 let s dvouletou zárukou. Z estetického hlediska je samozřejmě lepší předložky měnit častěji a mít v domácnosti alespoň dvě kolekce.

V jiných zemích předložky slouží jako designový doplněk, někde je dokonce střídají i podle ročního období. Kromě bezpečnosti a pohodlí bychom tedy měli brát v úvahu i jejich estetickou funkci v interiéru.

Koupelnové předložky by měly

  • dobře snášet vysokou zátěž
  • snadno se prát i sušit
  • být z lehkých a kvalitních materiálů
  • mít speciální protiskluzovou vrstvu
  • být barevně stálé a příjemné na omak
  • neměly by zadržovat vlhkost

Zda budeme volit celý set - WC (předložka s výkrojem), bidet, ovál a dekl, nebo jen některé prvky samostatně, záleží hlavně na nás. Důležitou roli hrají také prostory. Výhodou je, že se modely dají použít samostatně v různých rozměrech i tvarech, a tak se přizpůsobí každé koupelně.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní digestoř dokonale pracuje i vypadá

Digestoř se stala samozřejmostí moderní kuchyně. Aby byla spolehlivým pomocníkem, zaměříme se při jejím výběru nejen na vzhled, ale i na technickou stránku. Je...

Výběr článků

Načítám