Hlavní obsah

Luxusní jachty v sobě ukrývají plnohodnotnou domácnost

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navrhnout plně funkční domácnost do miniaturních rozměrů jachty je designérským oříškem. Interiéroví návrháři musejí být velmi nápadití a vynalézaví, aby do stísněných prostor zvládli umístit kuchyňskou linku, toaletu, ložnici i pracovní kout. Skvěle se to povedlo designérce Stephanie Marinové. Architekt Norman Foster vsadil na prostornější interiér a Kathrin Haaková zase na minimalismus.

Článek

S navrhováním interiéru lodi se skvěle popasovala designérka Stephanie Marinová. Jachta má svým obyvatelům umožnit dlouhé plavby v maximálním pohodlí důmyslně zařízeného interiéru.

Při rozměrech: délka cca 17 m a šířka 5,3 m nechybí dvě ložnice, pohodlný jídelní stůl ani toaleta. Kuchyně je spojená s navigačním koutem a je pohyblivá, snadno se přesouvá a pomáhá s vyvážením lodě.

To je systém takzvaného modulového panelu, ve kterém je možné ukrýt libovolné vybavení - pracovní kout, kuchyňskou linku, mikrovlnku, malé úložné prostory apod.

Interiér lodi je zařízen pro standardní rodinu, pracovní kout je v ní ale umístěn jen jeden. V kuchyni zato najdeme dvouplotýnkový vařič, kávovar i příborník.

Prostoru dominují oblé organické tvary a jednoduché linie. Důraz je kladen na omyvatelnost a lehkou údržbu interiéru. Místo pod postelemi a sedadly slouží jako úložný prostor. Vychytávkou tohoto návrhu je fakt, že designérka ušetřila spoustu místa díky modulovému řešení pracovního koutu v kombinaci s kuchyní.

Modulový systém efektivně spoří místo

Obecně se nejlépe udržuje minimalistický prostor, a na jachtě ocení obyvatelé rovné linie a povrchy bez dekorací dvojnásob. Interiér v minimalistickém stylu navrhla německá designérka Kathrin Haaková, která se na jachty specializuje.

Její návrh vyniká jednoduchostí a elegancí. Dominuje bílá a béžová barva, která prostor opticky zvětšuje.

Možnost navrhnout interiér jachty si nenechal ujít ani světoznámý britský architekt Norman Foster. Jeho návrhu dominuje obložení z kvalitního teakového dřeva, které dobře odolává nepřízni počasí. V interiéru lodi, která má řadu oddělených kajut, může pobývat až dvacet osob.

Ve většině jachet menších rozměrů ale najdeme jen opravdu to nejzákladnější. Klasikou je plastové provedení, minibar, umyvadlo a toaleta.

I kuchyně malých rozměrů v běžných bytech jsou často problémem. Jak uspořit místo ve stísněné kuchyni čtěte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám