Hlavní obsah

Osvětlení pro fandy moderní techniky: jeřáby, tanky, matice i stožáry

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fandy vymožeností techniky moderní doby možná zaujmou lampy, které mají tvary výdobytků moderní civilizace. Nechybí mezi nimi osvětlení v podobě tanku, jeřábu, stožáru s osvětlením pro stadion a podobné velké objekty v malém provedení stolní lampy či lustru.

Článek

Lampy, které v současnosti designéři navrhují, se hodí do industriálně zařízených minimalistických interiérů, kterým vládnou průmyslové materiály.

Osvětlení tak zapadne do velkého prostoru plného betonu, skla, železa a oceli. V prostorném interiéru s holými zdmi se zároveň stane hlavní dekorací. Chladné a jednoduché prostředí doplněné o moderní spotřebiče je pro designově poněkud surové lampy atypických tvarů ideálním prostředím.

Osvětlení od designérského Studia Job - lampa ve tvaru tanku a jeřábu má být metaforou pro pojetí zbraní jako hraček. Jeřábem je možné otáčet kolem osy a směrovat světlo kamkoliv je zrovna potřeba.

Ideální je volit lampy v jednoduchém barevném ladění - černé nebo stříbrné provedení v kombinaci se sklem je sázkou na jistotu.

Lampu ve tvaru stožáru s osvětlením pro fotbalové zápasy ocení ti, kdo rádi sledují sportovní tabulky a do noci zaškrtávají své favorizované týmy.

Do industriálního prostoru se hodí i ručně vytvořená lampa, která z dálky vypadá jako obložená maticemi. Ve skutečnosti jde o kroužky z bambusu. Nevšedně bude vypadat i světlo připomínající stativ na fotoaparát.

V industriálním interiéru bude dobře vypadat jakákoli lampa, u níž hraje ústřední roli žárovka. O takových lampách čtěte zde. 

Kabely a obnažená kostra svítidla

Viditelné početné kabely rozhodně nejsou na škodu, naopak lampě přidají na výrazu. Kabely na lampách v industriálním stylu často ani nejsou funkční, ale mají čistě dekorační roli.

Žárovky v boxech slouží i jako stylová dekorace do interiéru zařízeného v hi-tech stylu. Osvětlení s moderním vzhledem a bez zbytečných ozdob dodá interiéru na eleganci.

V industriálním duchu volte i lustry. I tady platí, že stínidlo je zbytečné a dokonale stačí obnažená kostra konstrukce stínidla.

Lustry a lampy, které vypadají spíš jako z továren se stávají součástí svébytného industriálního stylu, který je strohý a rozhodně mu chybí teplo domova. V chladném a prostorném interiéru, který ocení spíše pánové, se osvětlení stane hlavní dekorací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám