Hlavní obsah

Energeticky úsporné bydlení s nádechem anglického venkova

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Marcela a Petr Drobní hledali vhodné bydlení mimo Prahu, nejlépe v okolí Nelahozevsi, kde má naše hostitelka zbytek rodiny. Zjistili, že nutnost držet činžovní byt na Žižkově dávno pominula. Při svých cyklotoulkách v okolí Prahy narazili na výstavbu rodinných domů v Lešanech, která je doslova nadchla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům s bílými okny obložený cihlovými pásky má v zadním traktu dřevěnou terasu zastřešenou pergolou pro příjemné letní posezení.

Článek

Nabízí se tu moderní bydlení v řadových rodinných domech postavených v anglickém stylu za cenu srovnatelnou s cenou jejich pražského bytu v osobním vlastnictví.

„Uchvátily nás domy připomínající s trochou fantazie anglický venkov, kde jsme pobývali pár let služebně, ale hlavně nás zaujalo energeticky úsporné bydlení s využitím fotovoltaických panelů, umožňujících provozovat domácnost téměř zdarma,“ uvádí Petr. Pozvali nás na návštěvu vzorového EKO domu v Lešanech. Je úplně stejný jako jejich dům, který zatím bohužel nestihli zařídit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vstup do domu z ulice je pohodlný a ani tady majitelé neshledali žádné nedostatky.

Vhodná dispozice

Dům se Drobným líbil hlavně proto, že je úsporný a zároveň poskytuje dostatečné pohodlí.

„Oslovila nás i jeho dispozice. Je jako ušitá na míru našim potřebám. Je sice navržena pro početnější rodinu a my jsme dva. Zato máme tři dospělé děti, které bydlí samostatně, ale počítáme s jejich častými návštěvami. Chceme, aby tu měli oba synové i dcera své zázemí,“ svěřuje se Marcela a připouští, že je zlákala i předzahrádka. Není moc velká a právě to Drobným vyhovuje. Dřevěná terasa přímo vybízí k postavení zastřešené pergoly, která se bude vkusně doplňovat s vysázenými květinami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plovoucí podlaha v dezénu ořech sjednocuje obývací prostor, který tvoří kuchyň, jídelna a TV kout.

Obytné přízemí

Do propojeného obytného přízemí se vstupuje z předsíně. Marcela s Petrem se vzdali příčky mezi kuchyní a obývákem. Výsledkem je zvětšený obytný prostor. Oba mají rádi hodně místa kolem sebe, takže jim toto řešení vyhovuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

WC a umývárna v jednom jsou situovány v přízemí, kam se vchází z předsíně.

Uprostřed přízemí jsou situovány schody do druhého podlaží. Kuchyňské okno na jedné straně obývacího prostoru vede do ulice a na druhé straně se vstupuje francouzským oknem na již zmíněnou dřevěnou terasu se zastřešenou pergolou, kde je pohodlné ratanové posezení.

Soukromí a ložnice

V prvním podlaží jsou tři pokoje a také prostorná koupelna se sprchovým koutem i rohovou vanou. Jeden z pokojů budou používat Drobní jako ložnici, další dva budou obývat synové a dcera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podkrovní místnost ve třetím podlaží bude sloužit jako pokoj pro hosty, ale majitelé ji budou využívat také jako pracovnu.

Podkroví pod střechou tvoří poměrně velká místnost s dostatkem světla, které sem proudí střešními okny. Hostitelé se rozhodli, že ji budou používat zároveň jako pracovnu i pokoj pro hosty.

Dokončení domu

Marcela s Petrem si vybrali středový dům, ale měli možnost zvolit si dům na pravém či levém kraji, kde je dost místa na postavení garáže. A mohli mít i podsklepený dům s garáží.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z obývací místnosti v přízemí se vchází na terasu a předzahrádku, které zpříjemní hlavně letní měsíce.

Domy se dokončují na klíč ve třech verzích. Nejlevnější holodům, který má v interiéru jen obvodové stěny a zvenku je zcela dokončen, úplně vyloučili. Hlavně proto, že nemají žádné zkušenosti s kutilstvím. Dále se nabízela možnost exkluzivního dokončení domu, které zahrnuje různé vnitřní úpravy, ať už jde o posunutí či zrušení příček. „My jsme zrušili příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem a mohli jsme si vybrat vnitřní vybavení jako jsou podlahy, obklady, dveře a další.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pracovna ve druhém podlaží, podobně jako ostatní místnosti, je zařízena v přísném anglickém stylu.

Nakonec jsme dali přednost EKO domu, kde počítáme s nulovými náklady na provoz díky fotovoltaickému zařízení na střeše domu. Tvoří ho šest fotovoltaických panelů o celkovém výkonu 2,52 kW. Jejich pořizovací cena je 440 000 korun včetně centrální regulace topného systému, který sníží náklady na vytápění až o 30 %.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vkusně obložená prostorná koupelna ve druhém podlaží je vybavena rohovou vanou i sprchovým koutem.

Návratnost vložených finančních prostředků do EKO domu je pro nás především skvělou investicí, ale jedná se i o významný ekologický prvek,“ uzavírají naše povídání majitelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám