Hlavní obsah

Výstava švédského a českého sklářství zve na akvárium ve váze i almaru ze skla

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expozice s názvem Skleněný expres ukazuje to nejlepší ze sklářského umění co můžete vidět na trase ze Stockholmu do Prahy. Představuje se na ní švédské sklo 20. století, které zaujme neotřelými motivy. Plastiky Make-upu či celoskleněná lidová almara stojí za pozornost. Zaujme i fascinující váza s akváriem uvnitř, která vznikla zajímavou metodou Graal.

Článek

Váza s rybím motivem vypadá jakoby v ní ryby opravdu plavaly. A to díky slavné švédské technice Graal. Právě díky ní vypadají ryby ve váze jako živé.

Švédské sklo proslavila technika Graal

Vynález techniky Graal významně ovlivnil světové sklářství. V čem tato technika spočívá? Sklář nejprve vyfoukne skleněnou baňku se sytou barevnou vrstvou na povrchu. Po vychladnutí ji mechanicky naruší a vytvoří na ní tak motiv (obrazec). Pak se baňka opět zahřeje a překryje bezbarvým sklem. Následuje opět foukání. Vytvořený motiv se díky tomu roztáhne a vznikne tak velmi působivý skleněný kousek.

První kus vyrobený touto technikou je vystaven v galerii sklárny v Orrefors. Časem byl vyvinut i několikanásobný Graal, který umožňuje vytvoření ještě plastičtějšího dojmu. Ryby se pak v jednotlivých vrstvách překrývají a vypadají, jakoby opravdu ve váze plavaly.

Čechy a Švédsko spojuje dlouholetá spolupráce

Švédsko a Čechy spojuje dlouhodobá tradice spolupráce a ovlivňování v oblasti tvorby průmyslového i ateliérového skla. Výstava se tak soustředí i na dokumentaci některých společných trendů ve výrobě skla ve 20. století. Z českého skla se představuje třeba Studio Lhotský nebo sklárna z Nového Boru.

Různorodou sklářskou výrobu ve Švédsku mají na svědomí kontakty s cizími zeměmi. Velký vliv na výrobu mělo hlavně secesní francouzské sklářství. To započalo spolupráci s výtvarníky nejen ve Švédsku, ale i na našem území.

Ve Švédsku se nachází celá řada sklářských ateliérů, které nemají nic společného s průmyslovou produkcí. Základ tvorby tvoří tradiční řemeslná práce a bohatá spolupráce s výtvarníky, která nese své ovoce. Výtvarníci často pracují ve vlastních ateliérech nezávisle na průmyslové produkci a mohou tak rozvíjet žádané originální kousky.

Nevšední skleněné kousky zaujmou originalitou

Na výstavě se setkáme třeba s erotikou motivovaným Tunelem lásky, pohárem Ulička milenců nebo s miskou Císařovy nové šaty. Rozvernější povahy se zase zhlédnou v popovém sklu, které je na výstavě zastoupeno pestrobarevnými poháry. 

Šokující i jednoznačně působivá je skleněná skříň s lidovými motivy. Zaujme i plastika kabelky nebo sošky skleněných zajíců.

Během návštěvy Československa v roce 1934 zas zaujala výtvarníka Svena Palmqvista naše výroba másla odstřeďováním smetany v máselnici. To ho inspirovalo k výrobě skla technikou odstředivého lití, které se záhy začal věnovat.

Mladí lidé ve Švédsku mají velký zájem o design skla, a to se odráží na zvýšeném počtu uchazečů, kteří se v posledních letech zapisují do sklářských kursů. Vysoce se cení výuka tohoto oboru na Akademii umění, řemesel a designu ve Stockholmu, jakož i studium na sklářských školách v Orreforsu a Kostě.
Gunnel Holmérová, hlavní kurátorka Švédského muzea skla

Výstavu představující nejlepší díla švédského uměleckého sklářství 20. století připravilo Švédské sklářské museum ve Växjö a Uměleckoprůmyslové museum v Praze. Výstavu s působivými skleněnými kousky můžete shlédnout do 28. února 2010 v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.

Historie proslulého švédského skla

Ve Švédsku se sklo vyrábí již téměř pět století. V současné době existuje ve Švédsku na dvanáct skláren, čtyři z nich patří do skupiny Orrefors Kosta Boda AB, která je nejvýznamnějším producentem skla. Pro značku Orrefors je typický především exkluzivní elegantní křišťál v moderním provedení. Jejímu rozviji napomohla i celá řada českých sklářů, ti výrazně pomáhali švédským výtvarníkům v řadě skláren při výrobě exkluzivního uměleckého skla i ve 20. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám