Hlavní obsah

Ušák Arne Jacobsena je ikonou nábytkového designu už přes půl století

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud uvažujete, že si do obýváku pořídíte nějaký opravdu výjimečný nábytkový kousek, máme pro vás skvělý tip. Křeslo s názvem "Egg" od známého designéra Arne Jacobsena je už přes padesát let jedním z nejoblíbenějších kusů nábytku milovníků designu.

Článek

Jacobsen chtěl být původně malířem, ale jeho otec ho dotlačil ke studiu architektury. Nakonec zakotvil ve spřízněné profesi - stal se designérem.

Skořápkovité křeslo s příznačným názvem Egg - vajíčko nebylo prvním kouskem, který Arne Jacobsen navrhl, ale stalo se nejslavnějším z celé jeho tvorby.

Křeslo je remakem klasického ušáku, a tak poskytuje maximum pohodlí a navíc i moderně vypadá. Design tohoto křesla vyniká čistými, jednoduchými liniemi, oblými tvary, díky tomu je také lehce omyvatelné a praktické. 

.: Křeslo "Egg" je unikátním solitérem.foto: fritzhansen.com

Váží asi 20 kg, takže v něm člověk cítí stabilitu. Má měkké polstrování a prodává se s praktickou podnožkou, která umožňuje se úplně natáhnout a schovat se před světem.

Speciální multikulturní a luxusní edice křesel k výročí

K padesátému výročí zrodu "vajíčka" byla navržena speciální patchworková edice těchto křesel. Látky, které byly na jejich výrobu použity, pocházely hned z několika zemí, edice tak měla multikulturní nádech. Padesát unikátních kusů pak putovalo po muzeích po celém světě.

Vedle patchworkové edice pak vznikla i speciální řada kožených křesel v luxusním provedení. 

.: Návrh patchworkových křesel - speciální edice byla vystavena v galerii Carla Sozzani.foto: galerie Carla Sozzani

.: Křeslo ze speciální patchworkové edicefoto: fritzhansen.com

.: Klasické "skořápkové" od Arne Jacobsena bylo navrženo v roce 1958. K výročí byla navržena i speciální edice těchto kožených křesel, unikátních 999 - ti kusů.foto: fritzhansen.com

Křeslo kopíruje linie lidského těla

Hlavní myšlenkou návrhů těchto křesel byla úvaha, že se člověk, který má sám o sobě oblé tvary, nemůže cítit dobře v hranatých, geometrických kusech nábytku. Jacobsen tak při navrhování kladl důraz hlavně na to, aby křesla kopírovala linie lidského těla.

Přikláněl se k ergonomicky příjemnému designu a nechával se inspirovat organickými tvary přírody. Jeho křesla se tak jmenují po přírodninách a často se zvířatům i tvarově podobají. V jeho tvorbě se tak objevují židle s názvem "mravenec" nebo "labuť".

.: Ve své době znamenaly Jacobsonovy návrhy téměř revoluci v oblasti sedacího nábytku.foto: fritzhansen.com

.: Židle s názvem "Labuť" vypadají v trendy fialovém odstínu stále skvěle. Jde o dnes velmi populární skandinávské retro.foto: fritzhansen.com

Jacobsen určitě netušil, že křeslo, které původně navrhl do prostoru haly hotelu v Kodani, dosáhne takového věhlasu.

Už záhy po jeho prezentaci se stalo oblíbeným kouskem v mnoha moderních interiérech a tak je tomu dodnes. Je oblíbeným retro kouskem, kterému stojí za to dát prostor - a ve větším prostoru také nejlépe vynikne.

První model měl tmavě červený potah

První model Jacobsenova "Vejce" byl široký cca 90 centimetrů, hluboký 95 centimetrů a vysoký bezmála jeden metr. Vyroben byl v elegantním tmavě červeném odstínu.

Dnes koupíte jeho různé variace. K luxusnějším patří provedení v kůži s podnožkou, seženete jej ale i v moderní trendy fialové barvě. Vzorované potahy křeslu také sluší, ale klasikou zůstává jednobarevné provedení.

.: Klasické křeslo v tmavě červené barvěfoto: fritzhansen.com

.: Moderní byt s retro doplňky - křeslo nechte vyniknout.foto: Právo/archiv firem Elmat, Henkel, Keraben, Kerabel a Rako

Reklama

Související témata:

Související články

Návrat houpacího křesla

Našli jste na půdě mezi starým harampádím pradávné houpací křeslo? Určitě je sneste do bytu a najděte pro ně lepší místo než v zaprášeném koutě pod střechou....

Výběr článků

Načítám