Hlavní obsah

Romantická atmosféra Francie se dá přenést i do českého bytu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud přemýšlíte o tom, jak své blízké potěšit romantickou večeří a nechcete za ni utrácet v drahých restauracích, máme pro vás tipy, jak takovou luxusní večeři ve francouzském stylu připravit doma. Francouzi si do noci rádi povídají a jejich večeře je dlouhým obřadním rituálem, který si vychutnávají ve stylovém prostředí, vykouzlit ho rozhodně není problém ani u nás.

Článek

Pro vytvoření atmosféry je nejdůležitější osvětlení. Zapomeňte na ostré světlo, místo toho zvolte tlumenější osvětlení stojacích lamp nebo jednoduše zapalte několik svíček.

Stůl by měl být čistý a nemělo by na něm chybět místo pro tác se sýry, které se podávají po jídle a které si každý ukrojí na svůj talíř. Ten zvolte nejlépe bez vzoru, protože s českým cibulákem nezabodujete.

.: Klasickým bílým talířem nic nezkazíte, jemný vzor nebo tlumená barva na talíři ale atmosféru ještě umocní.foto:novinky.cz, Ikea, LSA

Skvělými pomocníky vám budou stylové talířky, třeba v moderní tlumené fialové barvě. Zvolte menší, protože ideálně se chody budou podávat postupně.

Víno na stůl ve francouzském stylu rozhodně patří

Pak nesmí chybět víno, na jeho výběru a podávání hodně záleží. Letos jsou v kurzu velké sklenice na vysokých nohách. Aroma vína v nich vynikne mnohem lépe.

Bílé víno vyhlaďte na doporučenou teplotu a na stole jej udržujte v chladu ve speciálním chladícím boxu.

.: Chladič na víno - dovnitř nasypte led.foto: Blomus

Večeře je ve Francii obřadním rituálem

Francouzi jsou tak trochu bohémové, a tak tráví dlouhé večery v kavárnách na bulvárech, kde rozprávějí nad politikou a popíjejí dobré víno. S podáváním jednotlivých chodů tedy nespěchejte, a také neservírujte příliš velké porce. Základem jíst pomalu a dlouho, a jídlo si řádně vychutnat.

.: Napichovátka místo příboru - skvěle poslouží na sýr, olivy, nakládané mušle apod.foto: Blomus

Chybět by neměly olivy, na které dnes seženete designově velmi zajímavé mísy.

Jak sladit víno se sýry

Pak už si jen užijte večer, nakupte sýry a víno, které se k nim hodí - například k měkkým kozím sýrům Sylvánské zelené, k tvrdým Rulandské bílé, ke Gorgonzole Muškát, ke Camembertu Rulandské modré.

.: Stylový skleněný poklop na sýr ve stylu francouzského Art-deca udrží sýry po dlouhou dobu v dokonalém stavu. foto:aukce Designblok

Pokud budete podávat místo Camembertu český Hermelín, tak můžete zvolit Svatovavřinecké nebo André. K sýrům se pak nejčastěji podává francouzská dlouhá bageta.

.: Levandule je vkusným a funkčním doplňkem do bytu - odpuzuje moly. foto: novinky.cz

Pak si nalaďte si francouzské rádio nebo se zaposlouchejte do francouzských chansonů, a užijte si trochu klidu. Jako dekorace se nejlépe hodí svazky levandule, která byt příjemně provoní a přinese nádech francouzské Provence.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený design v městském bytě má své místo

Příroda mnohým z nás ve městě dost chybí. Postrádáme příjemné přírodní ekologické materiály, čerstvý vzduch a rostliny. I ve městě si ale můžete udělat malou...

Výběr článků

Načítám