Hlavní obsah

Každodenní rituál

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní klozet by měl být především komfortní, hygienický a měl by odpovídat vkusu svého majitele. Klozet je zdánlivě jednoduchý předmět s jednoduchou funkcí. Je to část vybavení bytu, kterou lze pořídit za několik stovek korun, ale i za několik desítek tisíc.

Článek

Na trhu dnes můžeme najít klozet s vyhřívaným sedátkem, který svého majitele po použití sám omyje a osuší, valná část populace ale stále používá běžné klozety, jejichž prodejní ceny se pohybují v řádu několika tisíc korun.

Většina z nás se při výběru klozetu orientuje podle toho, zda jde o klozet kombinační včetně keramické splachovací nádržky nebo klozet závěsný, případně stojící se samostatnou nádržkou zabudovanou např. v konstrukci stěny. Tím hlavním a často jediným kritériem při výběru konkrétního modelu pak je tvar klozetu a jeho designový styl.

Sanitární keramika je stále nejoblíbenější v bílé barvě. Foto archiv Dům a Bydlení

Hluboké nebo ploché

Prvním bodem ke zvážení je samotná konstrukce klozetové mísy. Můžeme vybírat ze dvou základních typů, z tzv. hlubokého a plochého splachování.

Běžnějším typem je klozet s hlubokým splachováním, u kterého odpad padá přímo do zavodněné části mísy. Zde je velmi důležitý konkrétní tvar vnitřní části mísy. Dobrý tvar si v podstatě ani neuvědomíme, zatímco ten špatný nám o sobě dá vědět pravidelně.

Naproti tomu ploché splachování je dnes již méně používanou variantou, vhodnou hlavně pro nemocniční provozy nebo pro starší uživatele. Jeho výhodou je, že umožňuje vizuální kontrolu stolice. To je ovšem vykompenzováno nevýhodou v podobě náročnější pravidelné údržby klozetu a snadnějším šířením pachů.

Toaleta trochu jinak.

Pozor na hygienu

Protože je každý klozet logicky zdrojem velkého množství nečistot a bakterií, je jedním z hlavních srovnávacích kritérií náročnost jeho údržby. Tu může značně zjednodušit nebo také zkomplikovat tvar mísy společně s konstrukcí vnitřního splachovacího kruhu. V tomto směru je ale výběr složitý, protože tento parametr se při nákupu nedá zkontrolovat. Nezbývá než dát na doporučení prodejce nebo vsadit na ověřenou značku.

Snadná údržba

Nejvíc nečistot se v samotné toaletní míse usazuje ve vnitřním splachovacím kruhu, který je obtížně přístupný pro pravidelné čistění. Druhým rizikovým místem je odpad v zadní části toalety. Usazování nečistot na těchto problematických místech může zabránit jejich kvalitní glazura.

Dalším řešením, které usnadňuje údržbu klozetu, je speciální úprava povrchové glazury zabraňující vytváření typických kapek.

Skutečnou specialitou je pak vnitřní plastová nádrž vložená do keramické splachovací nádrže luxusních kombinačních klozetů. Díky ní nedochází na povrchu keramiky k typické kondenzaci vodní páry při napuštění nádržky studenou splachovací vodou a k vytváření kapek vody, které po klozetu stékají až na podlahu.

Urinál není jen módním vystřelkem, ale především praktickým zařízením.

Pánská záležitost

Co by ale naopak početnější rodina mohla ocenit, pokud v ní žije kromě otce také jeden nebo více synů, je domácí pisoár. K výhodám patří snížená spotřeba vody v domácnosti a vedle mužů jej překvapivě oceňují také ženy, které přece jen ve většině domácností zajišťují úklid koupelny a toalety.

Záchodová prkénka bývají více či méně vkusná. Foto 3x archiv Dům a Bydlení

Důležité sedátko

Protože kontakt s klozetem zprostředkovává sedátko, právě jeho kvalita je stejně důležitá jako samotný výběr keramiky. Sedátko musí umožňovat snadné a účinné pravidelné čištění. To vyžaduje dokonalý otěruvzdorný povrch, použití kvalitních materiálů a možnost rychlé montáže a demontáže.

Duroplastové sedátko s aktivní antibakteriální úpravou obsahuje ionty stříbra, které mají schopnost během osmi hodin zlikvidovat veškeré mikroorganismy, které se na sedátku zachytí. Tato časově trvalá úprava je pro člověka samozřejmě zdravotně zcela nezávadná.

Konstrukce sedátka může také zjednodušit údržbu toalety, pokud umožňuje jednoduchou montáž a demontáž celého sedátka i s poklopem, nebo naopak nepříjemně zkomplikovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Umyvadlo a baterie - nerozlučná dvojka

Jestliže je umyvadlo centrem každé koupelny, potom baterie je její korunou. Podle toho bychom k nim měli přistupovat. Měli bychom jim věnovat patřičnou péči...

Popusťte uzdu koupelnové fantazii

Řecké lázně, nebo hi-tec koupelna? Všechno je možné a všechno je více či méně dostupné. Ať už přestavujeme panelákovou koupelnu nebo zařizujeme koupelnu...

Renovace bytového jádra

Většina panelákových bytů se vyznačuje příliš malou koupelnou a nevyhovující dispozicí ostatních místností. Jenže abychom se v koupelně cítili dobře, svoboda...

Výběr článků

Načítám