Hlavní obsah

Prostřete si vkusně stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vkusně prostřený stůl - to je polovina úspěchu a uznání za zdařilou hostinu. Je jedno, zda se scházíme u příležitosti oslav životního jubilea, o vánočních svátcích, nebo si jen chceme užít opravdový nedělní oběd.

Článek

Společné rodinné stolování je v poslední době v mnoha rodinách stále větší vzácností. Snídáme zpravidla postupně tak, jak jednotliví členové domácnosti odcházejí z domu, oběd si děti dají ve škole a my v pracovním shonu oběd často vypouštíme, a nebo, v tom lepším případě, si zajdeme s kolegy do restaurace.

Inspirujte se.

Večer, kdy by se rodina konečně mohla sejít, se po hříchu většinou přesuneme do obývacího pokoje a večeříme u zpráv. Přitom kouzlo společného stolování je neopakovatelné. Cítíme sílu vzájemné sounáležitosti, máme čas povědět si, co jsme ten den prožili. Dopřejme si alespoň jednou týdně přepych velkého stolování. Prostřeme ubrus, vyndáme parádní servis a naleštíme skleničky.

Základy prostírání

Jak rozložíme talíře a sklo na stole? Jednoduché pravidlo říká:
Vše položíme tak, abychom mohli ze stolu postupně odebírat, podle toho, v jakém pořadí chody servírujeme.
Základem je velký talíř na hlavní chod a na něm hluboký polévkový talíř.
Pokud podáváme dezert, je talířek položený vedle levé ruky.
V případě předkrmu před podáváním odebereme stolovníkům hluboké talíře a místo nich dáme talířek s předkrmem.
Příbory pokládáme v takovém pořadí, abychom neomylně vzali vždy z vnějšího kraje ten, kterým se konkrétní chod konzumuje.
Nad talíř položíme příbor dezertní.
Nad čepel nože stavíme nápojové sklo k hlavnímu chodu.
Ostatní sklenky stavíme vpravo, nad dezertní příbor.

Kvalitní porcelán

Nemáme-li to štěstí a po babičce jsme nepodědili sváteční servis, měli bychom si takovou sadu pořídit.

Základní souprava pro šest osob by měla obsahovat: polévkový talíř, mělký jídelní talíř, dezertní talířek dvou velikostí, moka a čajový šálek s podšálkem, misku na kompot a větší servírovací talíř.
Nadstandardní jsou potom čajová a kávová konvice, polévková mísa, omáčník a talíře různých velikostí i hloubky pro servírování masa, zeleniny a salátů.
Pro gurmány přidáme také talíř na podávání zeleniny, talířky na fondue, etažér na cukroví a svícny.

Naleštěné sklo

Na stůl bychom měli vyskládat pouze to sklo, které budeme během hostiny opravdu potřebovat. Z tabule v žádném případě neděláme výstavku skla a porcelánu.

Zásadou je použít sklenky, když ne všechny z jedné sady, tak takové, aby alespoň jednotlivé typy byly stejné. Vhodné je mít sklenku na minerálku či pivo, vinnou, sklenku na sekt a aperitiv. S tímto počtem v zásadě pohodlně vystačíme. Pochopitelně můžeme mít sklenky na bílé víno, červené, koňakové, whisky a jiné.

Inspirujte se.

Veškeré sklo, které stavíme na stůl, pečlivě přeleštíme, aby na něm nebyly otisky prstů nebo chloupky.

Jednoduchý ubrus

Pro běžnější stolování je vhodná klasika - bílý damaškový ubrus, vyžehlený bez skladů. Při významnějších příležitostech není od věci, když vytáhneme rodinný skvost, např. vyšívaný nebo krajkový ubrus. O svátcích, např. o Vánocích, nejčastěji používáme ubrusy s motivy. K ubrusu patří plátěné ubrousky. Pěkně vypadají, pokud jsou ze stejného materiálu a se stejným dekorem. Pokud ne, vystačíme si s čistě bílými. Na stůl ale patří také dekorace, svícny, květiny apod.

V poslední době se uplatňuje dvouvrstvé prostírání, kdy na spodní jednoduchý ubrus položíme menší dekorativní (tzv. napron) nebo středem stolu vedeme jen úzký pruh barevné látky.

Víme, čím jíme

Příbory by na stole neměly být popelkou. Stejně jako u porcelánu bychom měli mít alespoň základní šestiosobní sadu příborů na polévku, hlavní pokrm, dezertní příbor a malou lžičku. 

Navíc můžeme mít příbor na ryby, ovoce, kávovou lžičku, zmrzlinovou lžičku a překládací příbor. Stříbrné příbory asi nenajdeme v každé domácnosti, ale kvalitní příbor by měl být vyroben z nerezavějící oceli s obsahem zušlechťujících prvků, jako jsou chrom a nikl. Jsou zdravotně nezávadné a nereagují s potravinami ani látkami v nich obsaženými.

Pro slavnostní stolování nejsou vhodné příbory s dřevěnou nebo plastovou rukojetí.

Tečka na konec

Sebelepší pokrm servírovaný na pozlaceném porcelánu vyjde naprázdno, když ke stolu usedneme v umaštěném triku a vytahaných teplácích. Je vhodné, a to i pro děti, přiměřeně se obléknout. Dámám postačí sukně s halenkou a pánům kalhoty a tričko nebo košile s rozhalenkou.

Dětem připomeneme, že angličák na stůl nepatří a zapomeneme na případné spory a hádky. Potom se už můžeme s chutí pustit do jídla. Dobrou chuť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám