Hlavní obsah

Většina Čechů chce bydlet ve vlastním rodinném domku

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný Čech i Češka sní o vlastním rodinném domku, v němž má každé dítě svůj pokoj. V ideálním případě má jejich stavení i terasu, krb a bazén. Muži by nejraději bydleli u lesa. Vyplynulo to z velkého průzkumu na dané téma, který si nechala udělat Hypoteční banka.

Článek

Tři čtvrtiny z oslovených Čechů míní bydlet ve své vlasti a jen 8 % sní o životě za hranicemi. Kdo většinu života prožil ve velkém městě, ten by v něm chtěl i zůstat. A stejně tak lidé z malých vesnic necítí potřebu bydlet jinde než opět na malé vesnici. „Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní, a to i v porovnání s jinými evropskými národy. Obecně se krajně neradi stěhujeme, i když mladší generace je v této otázce přece jen již o něco flexibilnější,“ vysvětluje překvapivé výsledky výzkumu sociální psycholožka Marta Boučková.

Jen pětina Čechů (převážně mladých a bezdětných) za bydlení svých snů označila byt. Ten by měl být blízko jejich práce a zdrojů zábavy. Všichni lidé oslovení v rámci průzkumu ovšem zároveň vyjádřili touhu žít co nejblíže přírodě. Ať je to již jen vlastní zahrada, nebo les.

Česko - jeden velký aqualand

Z výzkumu rovněž vyplývá, že zařízení domu považuje za důležité plných 75 % Čechů, zatímco sousedy řeší pouze necelých 40 % obyvatel naší země. Jinými slovy spíše než to, vedle koho budeme bydlet, nás znervózňuje, jestli máme krb a bazén. Mimochodem, na českých zahradách je už více než 250 000 bazénů a jejich počet narůstá každým rokem o několik desítek tisíc. V rámci Evropy dokonce patříme mezi země s nejvyšším počtem bazénů na 100 000 obyvatel.

Jen polovina z nás bydlí, jak si přeje

Průzkum také odhalil, že více než polovina Čechů nebydlí podle svých představ. Přestože však současné bydlení zcela neodpovídá jejich snům, je téměř 70 % lidí se svým momentálním bydlením spokojeno.

„Spousta z nich se může nacházet v jistém přechodném období. Například mladý pár těsně po skončení vysoké školy sice bydlí v malém pronajatém bytě, ale ví, že je to jen na několik let. Až se vypracují nebo se rozhodnou založit rodinu, s největší pravděpodobností se přestěhují do lepšího. Takže to neřeší a naopak si užívají aktuálních výhod: třeba právě dobré dostupnosti do práce a oblíbených restaurací či klubů,“ dodává Marta Boučková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám