Hlavní obsah

V ulicích centra Prahy by měly vzniknout odpočinkové zahrady

Právo, če

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Okolo tří miliónů korun chce utratit tento rok radnice Prahy 1 za architektonické studie, které by měly zmapovat zhruba dvě desítky námětů. Podle starosty Petra Hejmy (ODS) by pak o rok později mohly na jejich základě prokouknout některé ulice a čtvrti by přibyly i takzvané odpočinkové zahrady.

Foto: Karolína Kudynová, Právo

Rušné ulice centra Prahy by měly dle návrhů renomovaných architektů oživit parky a odpočinkové zahrady.

Článek

Radnice se chystá oslovit nejznámější architektonické ateliéry. Rekonstrukce by se mohly dočkat ulice Žitná, do níž by se měla Praha 1 pustit společně s Prahou 2, Jindřišská, ale i nejdražší pražská ulice Pařížská.

„Polovina ulice má nové a polovina staré chodníky,“ odůvodnil chystanou rekonstrukci starosta. Renovaci podle něj potřebují také Štěpánská, Hybernská i Palackého ulice. Dojít by mělo i na ulici Na Poříčí, kde se však má čekat na vyjasnění všech investičních záměrů. V ulici se kdysi plánovala stavba obchodního centra s podzemními garážemi, jež však měla dost odpůrců.

Zmizet by v příštím roce mohly i buňky pod magistrálou v Bolzanově ulici, kde funguje denní sociální centrum Naděje pro bezdomovce. „Buňky tam mají být do roku 2010, pak půjdou pryč. Místo může být vhodné zázemí pro úklidové technologie a určitě bude pod permanentním dohledem,“ zmínil Hejma.

Od studií na odpočinkové zahrady si radnice slibuje vznik další míst pro posezení Pražanů. „Bereme každý plácek a snažíme se každé místo vytěžit,“ řekl starosta. Přístupná veřejnosti by prý mohla být zahrada na rohu mezi Náprstkovou a Stříbrnou ulicí. Pozemek by se otevíral pouze přes den. Zahrada patří ministerstvu vnitra a městská část nyní jedná o převedení na sebe.

Další zahradní posezení by mohla nabídnout ulice Opatovická, a sice na zahradě za branou u kostela sv. Michala.

Reklama

Související články

Radnice Prahy 1 uhájila Františkánskou zahradu

Provincie bratří františkánů včera neuspěla u městského soudu, kde si v odvolání nárokovala vlastnictví známé Františkánské zahrady v centru hlavního města....

Výběr článků

Načítám