Hlavní obsah

Projekt paláce Ehrlich v Plzni zůstává stále jen na papíře, stejně jako oprava lázní

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejluxusnější obytný dům v Plzni na nejatraktivnějším místě ve městě. To měl být Palác Ehrlich – rozvlněná budova z dílny renomovaného architekta Bořka Šípka navržená do proluky Šafaříkových sadů v centru západočeské metropole.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Na místě se snad nejkrásnějším výhledem v Plzni parkují auta. Luxusní palác Ehrlich je zatím stále jen vizí z plakátu.

Článek

První nájemníci se měli začít stěhovat už letos v červnu. Původní termín padl, stejně jako další, stanovený na rok 2011. Teď se mluví o roce 2012. „To, že Palác Ehrlich doposud nestojí, je vinou sousedů, kteří nám začali dělat neskutečné problémy, a také bank – ty měnily již nastavené podmínky,“ řekl Právu developer projektu Michal Štěpánek.

„Mrzí mě, že se i v Plzni naplno projevuje lidská závist, uvažoval jsem o tom, že se na to vykašlu. Ale chci tento projekt dotáhnout do konce,“ podotkl Štěpánek. Podle něho jsou problémy již zažehnané.

„O financování jednáme s dvěma bankovními domy a máme platné stavební povolení. Teď vybíráme generálního dodavatele, v březnu chceme začít stavět, vlastní práce nepotrvají déle než čtrnáct měsíců,“ slíbil Štěpánek. Osmipatrová stavba s šestapadesáti exkluzivními byty má stát 180 miliónů korun.

„Všechny zálohy, které jsme vybrali od zájemců o byty, jsme vrátili už počátkem letošního roku. Nechtěli jsme vypadat jako podvodníci,“ ubezpečil Štěpánek. „Teď nedlužíme ani korunu a nové zálohy začneme vybírat až ve chvíli, kdy stavba skutečně poběží,“ konstatoval Štěpánek.

Palác Ehrlich není letos zdaleka jedinou zatím nenaplněnou plzeňskou šancí.

Další prohry

Dál chátrají třeba bývalé městské lázně, dominanta centrálního nábřeží. Ambiciózní projekt italského vlastníka, který měl proměnit zdevastovanou vybydlenou budovu v hotelový a administrativní komplex, skončil u ledu.

„Nikam se to nehýbe, investor kvůli krizi čeká, jak se vyvine situace,“ sdělil Jan Soukup, jehož architektonická kancelář přestavbu vyprojektovala. „Máme územní rozhodnutí, ale o stavební povolení už nikdo nepožádal,“ dodal Soukup.

V ofsajdu skončila i zpackaná soutěž na zástavbu asi nejlukrativnějšího místa v Plzni – sadů Pětatřicátníků. Tendr radnice napřed zrušila kvůli nedořešené problematice parkovacích míst, pak zrušila, že jej zrušila, a nakonec jej zrušila. Definitivně. Ale s tím, že na podzim vyhlásí soutěž novou. Což se také nestalo. „Soutěž s novými podmínkami předložíme zastupitelům na jaře,“ informoval náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Garážím pod Václavákem zvoní hrana

Projekt garáží pod Václavským náměstím, který prosazovalo minulé vedení radnice Prahy 1, se po volbách odebírá k ledu. Noví radní chtějí, aby revitalizace...

Výběr článků

Načítám