Hlavní obsah

Pražský park Folimanka čekají změny, může tam být i letní kino

PRAHA

Park Folimanka sice začíná získávat lepší podobu, ale do té konečné má podle představ radnice Prahy 2 ještě hodně daleko. Místostarosta Václav Vondrášek (ODS) odhaduje, že tak do deseti let by mohly veškeré úpravy skončit. V současnosti se zpracovává studie pro plochy, kterých se rekonstrukce ještě nedotkla.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Obnova Folimanky bude probíhat postupně, pamatováno je i na vyžití větších dětí.

Článek

„Práce pak budou probíhat po etapách,“ řekl Právu Vondrášek. Zatímco nyní si užívají na nových hřištích hlavně menší děti, zkrátka by v budoucnu neměly přijít ani ty větší.

„Pod Nuselským mostem by mohla být zpevněná plocha, která by mohla sloužit například skateboardistům. Ve svahu pod mostem si dovedu představit letní kino,“ přiblížil představy radnice místostarosta.

Vadou na kráse tohoto záměru je ale fakt, že nad hlavami budoucích diváků by co chvíli rušilo jejich poslech hlučné metro. Vhodné by tedy zřejmě byly buď filmy němé, nebo otitulkované. Vondrášek si ale myslí, že pravidelné rány, které projetí každé soupravy provázejí, by až tak vadit neměly.

V současné zeleni je také třeba udělat probírky a při té příležitosti by prý měly vzniknout průseky s výhledem na Vyšehrad. Podle Vondráška se uvažuje i o využití krytů, které se nacházejí pod parkem. Mohly by v čase míru sloužit jako výstavní prostory.

Park bude mít stálého správce

Nyní čeká radnici zaměření všech parkových ploch, jak nemovitých, tak movitých částí, a dendrologický průzkum. Od září svěří správu Folimanky a Riegrových sadů společnosti Komwag, která bude akce v obou parcích plánovat a koordinovat a starat se o ostrahu i úklid.

Tento pilotní projekt potrvá do konce příštího roku, a pokud se osvědčí, vypíše radnice výběrové řízení na definitivního správce, případně tuto praxi rozšíří i do dalších parků.

V Riegrových sadech se podle místostarosty Vondráška budou upravovat cesty, hřiště a revitalizovat stráně.

Na řadě je i Karlovo náměstí

Změny čekají i jedno z největších evropských náměstí, Karlovo, a tamní park. Započatá obnova počátkem 90. let skončila úpravou jeho části u Novoměstské radnice.

"Začalo se dost nešťastně, lidi se začali bouřit, že se kácejí stromy a nahrazují malými,“ konstatoval Vondrášek. Radnice proto další práce zastavila. „Zatím stromy narostly a vypadá to zajímavě. Ochránci prostředí to někdy zkrátka přehánějí, ale při úpravách není možné zachovat každou větvičku,“ míní místostarosta.

Jakou podobu bude mít park na Karlově náměstí, se ještě neví. Nyní je vypsaná architektonická soutěž. Pak komise ocení tři první návrhy, na což je jako odměna v rozpočtu 1,5 miliónu korun. „Návrhy budou vyvěšeny a každý se bude moci vyjádřit. Teprve pak se učiní závěry a bude se zpracovávat projekt,“ řekl Vondrášek.

Očekává bouřlivější diskuse nejen s občany, ale hlavně s památkáři. Ti by prý nejraději Karlovu náměstí vrátili podobu, kterou mu dal v 19. století tehdejší ředitel pražských sadů František Thomayer. Nechtějí totiž nechat ani zpevnit cesty.

„Přitom tam pustili metro a nechali postavit Charles Square centrum,“ dodal místostarosta.

Reklama

Související články

Budou nové pražské parky soukromé?

Při diskuzi ve středu 28. května v rámci kulatého stolu Žofínského fóra mezi zástupci Prahy, jednotlivých radnic a představiteli velkých developerských...

Výběr článků

Načítám