Hlavní obsah

Obchodnímu centru na Václavském náměstí mají ustoupit i historické budovy

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt nového obchodně administrativního komplexu, který má vyrůst ve vnitroblocích domů na Václavském náměstí a v přilehlých ulicích, budí emoce.

Článek

Podle zástupců Klubu Za starou Prahu jde o jeden z největších zásahů do urbanistického rázu historického centra Prahy.

Stavba obchodního a kancelářského centra si má vyžádat demolice vnitřních traktů domů na Václavském náměstí a v ulici Jindřišské, Panské a Na Příkopě. Z některých historicky cenných budov mají zůstat pouze části, které jsou z ulice vidět. Plánované demolice už získaly povolení.

Je to jeden z největších zásahů do historického jádra Prahy
Richard Biegel, jednatel Klubu Za starou Prahu

„Je to jeden z největších zásahů do historického jádra Prahy, který jsem viděl. Podobným způsobem, tedy likvidací vnitřních částí a ponecháním pouze fasády, bylo stavěno například obchodní centrum Paladium. Tento projekt nerespektuje původní parcelaci, jejíž principy pocházejí z roku 1348, tedy z doby založení Nového Města.

Naopak, počítá s křížovým slučováním parcel a jejich zástavbou monoblokem, čímž unikátní ráz místa téměř zanikne. Počítá se i se zastavěním barokní zahrady paláce Savarin, která by po své rehabilitaci mohla být obdobou Františkánské zahrady,“ řekl jednatel Klubu Za starou Prahu Richard Biegel. Klubu se také nelíbí, že uvnitř bloků má vyrůst o třetinu vyšší budova, která podle nich naruší historické panorama Prahy.

Architekt Jakub Cigler, který komplex projektoval, se brání, že jde zatím o první nástřel projektu směrem k veřejnosti.

„Co se týká nejvyšší budovy, tak ta sice vidět z ulice bude, ale panorama nenaruší. Jde samozřejmě o ambiciózní projekt, který Praze pomůže s využitím dnes nevyužitého vnitrobloku,“ vysvětlil. Předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková však namítá, že to je běžný postup. „Jako první se předloží brutální návrh, ze kterého poté investor malými krůčky ustupuje, aby prokázal dobrou vůli. Výsledek pak odpovídá jeho záměrům,“ řekla Právu. Klub prý nechce bránit revitalizaci daného místa.

Magistrát stavbu podporuje

„Mělo by se ale postupovat citlivě. Je třeba si uvědomit, že historické jádro Prahy nejsou pouze zdi domů, ale celkové lokality. Právě v tom je Praha unikátní. Stavba by tedy měla ráz místa respektovat a ne ho zničit. Vše nyní záleží na statečnosti památkářů, protože magistrát i Praha 1 stavbě fandí,“ dodala.

Blok domů před šesti lety koupila za 800 miliónů korun firma Welwyn Company. V centru by tak mělo vzniknout 70 000 metrů čtverečních obchodních, zábavních a kancelářských ploch a tři patra podzemních garáží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám