Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak je to s hypotékou na družstevní byt

V případě družstevního bytu je potřeba si uvědomit, že nejde o koupi nemovitosti do osobního vlastnictví, ale kupuje se pouze podíl v družstvu. Proto tímto bytem nemůžete finančnímu ústavu ručit, jako je tomu u klasické hypotéky. Jakým způsobem je tedy možné získat potřebné finance?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jednou z možností, tedy v případě, že družstevní byt bude nakonec v blízkém čase převeden do osobního vlastnictví, je získání tzv. předhypotečního úvěru. A po převedení družstevního bytu do osobního vlastnictví získáte klasickou hypotéku na bydlení.

Dalším způsobem financování je úvěr ze stavebního spoření. Ten lze podle zákona ovšem čerpat nejdříve po dvou letech spoření. A žadatel musí splnit i další podmínky (výše naspořené částky, hodnotící číslo apod.), které jsou dané konkrétní stavební spořitelnou. Otázkou je, jestli částka bude postačující.

Když ještě nevznikl nárok na úvěr ze stavebního spoření, je řešením překlenovací úvěr. O ten lze požádat ihned při uzavření smlouvy o stavebním spoření. Jedná se o půjčku účelovou, proto je nutné doložit účel použití.

„Při pořizování družstevního bytu vyžaduje stavební spořitelna obvykle nájemní smlouvu člena bytového družstva, který převádí členská práva a povinnosti, a dohodu o úhradě sjednaného vyrovnání za převod členských práv a povinností. Příjemce úvěru musí také doložit, že se stal členem družstva a nájemcem bytu, a to buď dohodou o převodu práv a povinností, nebo nájemní smlouvu s bytovým družstvem,“ říká poradce z Broker Consulting.

Ideální je stav, kdy se podaří třeba v rodině nalézt jinou nemovitost jako zástavní, potom nic nebrání klasické hypotéce.

Na otázky odpovídá finanční konzultant Jan Lener z Broker Consulting.

Bereme si s manželem hypotéku na 1 mil. korun. Banku už máme vybranou, jen váháme, na jak dlouho nastavit splácení hypotéky. Je výhodnější delší doba a nižší splátky, nebo spíše platit měsíčně více a hypotéky se rychle zbavit? Máme naspořeno 100 tisíc, takže bychom si mohli vzít hypotéku i o něco nižší, ale tyto peníze bychom si raději nechali doma jako rezervu. Je naše uvažování správné?
Je dobře, že o hypotéce přemýšlíte v celkových souvislostech s vašimi rodinnými výdaji. Při nastavení podmínek hypotéky je potřeba nejít tzv. „na doraz“, ale počítat s určitou rezervou, která by měla být alespoň tak vysoká, abyste měli v případě nenadálého výpadku příjmu z čeho zaplatit šest měsíčních splátek.
Výše měsíční splátky by neměla překročit 40 – 45 % součtu všech příjmů vaší domácnosti. Pokud jsou příjmy vaší rodiny závislé z větší části na jednom z vás, doporučujeme pro tohoto „živitele“ rodiny také uzavření úrazového a životního pojištění s pojištěním invalidity. V případě, že by ze zdravotních důvodů vypadl hlavní příjem vaší rodiny, budete chráněni před existenčními potížemi.
Pokud se týká nastavení délky splácení, obecně doporučujeme spíše rozmělnění splácení do delšího časového úseku. Při každém výročí fixace budete mít možnost hypotéku částečně nebo úplně splatit i dříve. Výhodou nižších měsíčních splátek je, že můžete přebytečné finanční prostředky vhodně investovat a vydělat na nich více, než je výše úroku hypotéky. Tak si můžete vytvářet rezervy na mimořádné splátky při konci fixace.
Délka splácení do značné míry závisí také na vašem věku. Většina bank vyžaduje splatnost do 65 let nebo maximálně do 70 let věku žadatelů.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám