Hlavní obsah

Dostavba Průmyslového paláce začne nejdřív za 2,5 roku

Právo, Petr Janiš

Prestižní architektonický ateliér Cigler Marani Architects získal od města smlouvu na přípravu dostavby levého křídla Průmyslového paláce, které shořelo na podzim roku 2008.

Článek

Ateliér Jakuba Ciglera loni v červnu vyhrál soutěž, smlouva je ale připravena k podpisu až nyní. I když se předpokládalo, že se na stavbě začne rychle pracovat, zdá se, že vlastní dostavba odhadovaná na 1,5 miliardy korun bude moci začít nejdříve za dva a půl roku.

„Domnívám se, že by se z objektivních příčin stavební práce mohly zahájit na podzim 2013 či na začátku roku 2014,“ řekl Právu náměstek primátora Ivan Kabický (ODS). „Je třeba udělat řadu geologických i historických průzkumů,“ dodal.

Smlouva města s architekty za 166 miliónů korun bez DPH podepsána ještě není, včera s ní zatím souhlasili pražští radní.

Součástí oprav bude nový podchod

Částka se má uvolňovat postupně. Dokument stanoví šest etap přípravy stavby, od projektu až k tendru na zhotovitele. „Myslím si, že po podpisu smlouvy bude během měsíce jasno, jak bude postup rychlý,“ dodal náměstek.

Za vítězství v architektonické soutěži město udělilo odměnu 600 tisíc korun. Ciglerův návrh počítá s výstavbou kompletní repliky Průmyslového paláce, tedy s nýtovanou konstrukcí.

Zadání soutěže předpokládalo také vybudování podchodu pod Průmyslovým palácem, který by spojil horní a dolní část Výstaviště. Do podchodu by mělo být přesunuto zázemí z přízemí paláce a vstupovalo by se odsud přímo do výstavních prostor.

Město už má na svém účtu asi 181 miliónů korun z pojistného plnění za požár levého křídla paláce. Peníze dorazily ze soudní úschovy loni na podzim po úpravě smluv s nájemcem Výstaviště, jímž je Incheba Praha. Magistrát tvrdí, že 181 miliónů korun za levé křídlo paláce je naprosto neadekvátních. Žádá po pojišťovně mnohonásobně vyšší částku a bude patrně muset postupovat soudní cestou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám