Hlavní obsah

Finanční poradna: Ručit kamarádovi? Pozor abyste nespláceli dluh vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý kamarád z dětství potřebuje vyšší půjčku. Jedinou podmínkou poskytnutí je sehnat ručitele. Možná se obrátí přímo na vás. Pokud se chcete stát jeho ručitelem, dobře si vše promyslete, aby se z vaší dobré vůle nestal danajský dar.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ručitel je osoba odlišná od dlužníka. Ručení je jedním ze způsobů zajištění závazku. Je ale nutné si uvědomit základní vymezení pojmu! Ručitel totiž na sebe bere povinnost zaplatit pohledávku věřitele, jestliže tak neučiní sám dlužník.

Ručení musí být vždy písemné a jeho smyslem je poskytnout bance nebo jinému věřiteli jistotu, že o peníze, které půjčuje, nepřijde. Nejčastěji se používá u úvěrů a půjček a ve většině finančních společností není potřeba ručitele u půjčky do půl miliónu korun. Důležitý je ale rovněž příjem ručitele, podle kterého je půjčka posuzována.

V případě nesplacení půjčky či úvěru je nařízena exekuce nejen na dlužníka, ale i na ručitele. Pokud dlužník ani ručitel nesplácí půjčené peníze, dochází k jejich zabavení na bankovních účtech, odstavení mzdy nebo důchodu. Na základě vydaného exekučního příkazu může dokonce dojít i k zabavení nemovitosti.

Asi nejhorší je, když půjčíte nebo ručíte za nějaký dluh svému příbuznému. Pokud on přestane svůj dluh splácet, automaticky přechází povinnost splatit dluh na vás. Ručitelského závazku vás může zbavit pouze soud nebo si musíte za sebe najít náhradu. Od ručení vás neochrání ani smrt dlužníka, protože celý dluh přechází na jeho dědice, ale pouze do výše nabytého dědictví.

V případě, že sami budete uvažovat o půjčce či hypotéce, dluh vašeho známého se vám započítává do bonity. Tím je vaše postavení zhoršeno o ručitelský závazek a může se stát, že na půjčku nedosáhnete.

Na vaše dotazy odpovídá Lucie Vydrová z portálu www.sfinance.cz.

Kamarád mě zapsal do své smlouvy o půjčku jako ručitele bez mého vědomí. Nyní nesplácí, mohu s tím něco udělat?
Musíte prokázat, že ručitelem nejste a že podpis na smlouvě je zfalšován. Podpis se dá ověřit a tím ručitelství zpochybnit. Složitější je, pokud jste se za půjčku skutečně zaručil a nyní se chcete vyvázat. To je možné pouze na základě rozhodnutí soudu.
Soud musí přikázat bance, aby ručitele vyvázala. To se stává však jen ve velmi výjimečných případech, v České republice se to zřejmě nikdy nestalo. Možnou variantou by mohlo být i to, že si dlužník najde jiného ručitele se stejnou bonitou, jako byl ručitel předchozí.
Ručím své kamarádce a ráda bych si zároveň vzala hypotéku na vlastní byt, je to možné?
Samozřejmě možné to je, jen budete posuzována jako žadatel s povinností platit dluh i jinde. Hodně záleží na vašem příjmu, jelikož výše závazku přímo úměrně snižuje vaši bonitu pro získání dalšího úvěru. Vaše postavení je pak zhoršeno právě o ručitelský závazek a snadno se stane, že na hypotéku nebo úvěr kvůli ručitelství jednoduše nedosáhnete.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám