Hlavní obsah

Finanční poradna: Pro koho je určen předhypoteční úvěr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předhypoteční úvěr je často nazýván jako hypotéka naopak či úvěrový příslib. Je určen pro zájemce o investování do vlastního bydlení v době, kdy ještě nemají vybranou určitou nemovitost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pokud klient uzavře předhypoteční úvěr, má několik měsíců čas na rozhodnutí a výběr správné nemovitosti. Banka garantuje výši úvěru, v některých případech i úrokovou sazbu, která platí na šest až dvanáct měsíců. Za to si ale většina bank účtuje měsíční poplatek.

Pokud má klient o předhypoteční úvěr zájem, musí doložit své příjmy, na jejichž základě je stanovena maximální výše čerpání. Po nalezení vhodné nemovitosti předává klient bance veškeré požadované dokumenty k nemovitosti. Poté, co klient zakoupí nemovitost, dochází k překlopení předhypotečního úvěru na klasický hypoteční úvěr.

Tato služba je vhodná především pro koupi družstevního bytu, obecní nemovitosti, nemovitosti, která není ještě zapsaná v Obchodním rejstříku či pro výstavbu moderního bydlení.

Na vaše dotazy odpovídá finanční odborník Martin Špaček z portálu www.sfinance.cz.

Vlastním s dcerou byt 2+0, manželka má na tento byt věcné břemeno, není vlastníkem, jelikož svou polovinu převedla na dceru. Manželka se hodně zadlužila bez mého vědomí. Chtěl bych byt prodat a zaplatit vzniklé dluhy, dcera souhlasí, manželka k tomuto návrhu kladně nepřistupuje. Když nebude manželka souhlasit, je možnost tento byt prodat bez jejího souhlasu? Rok máme s manželkou finanční vyrovnání sepsané u notáře.
Ohledně prodeje bytu s věcným břemenem máte právo byt prodat kdykoliv i bez souhlasu vaší manželky. Bohužel ale platí pravidlo, že nový majitel bude muset věcné břemeno v každém případě respektovat. Jediná možnost je zrušit věcné břemeno, čehož je možné dosáhnout pouze dohodou smluvních stran nebo požádat soud o zrušení.
Lze ošetřit Darovací smlouvu jinak než věcným břemenem? Manželovi bude jeho tatínek přepisovat veškerý majetek, včetně rodinného domu, ale bude na něj vázáno věcné břemeno dožití. Nám to způsobí problémy ohledně hypotéky na rekonstrukci rodinného domu, protože nelze zastavit majetek s věcným břemenem. Je nějaká skulina v zákoně ohledně zajištění rodičů a současně i nemuset udávat věcné břemeno?
Ano, je pravda že nelze zastavit nemovitost s věcným břemenem. Musíte totiž ručit jinou nemovitostí ve stejné hodnotě, jako bude výše hypotéky. Variantou by mohlo být rozdělení domu na dvě bytové jednotky s tím, že jedna by zůstala v držení rodičů a druhou by vám darovali. Tou byste ručili za hypoteční úvěr.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám