Hlavní obsah

Finanční poradna: Rozdíl mezi účelovým a neúčelovým úvěrem

Rozdíl mezi účelovým a neúčelovým typem úvěru se projevuje především v úrokové sazbě. U účelových úvěrů bývá úroková sazba zpravidla nižší. Výhodou neúčelového úvěru je, že ho klient může použít k libovolnému účelu a nemusí bance dokládat použití půjčených peněz. Úvěr může být nezajištěný a zajištěný, u kterého potom banka vyžaduje jištění věcí movitou či nemovitostí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Při porovnávání jednotlivých úvěrů u bankovní či nebankovní finanční instituce nestačí znát jen výše úrokové sazby, ale orientujte se hlavně podle RPSN (roční procentuální sazba nákladů), která zohledňuje nejen úrok, ale i všechny ostatní poplatky, které za úvěr musíte zaplatit. Společnost, u které si půjčujete, si vybírejte i podle dalších kritérií. Jedním z nich může být věrohodnost finanční instituce, od které si půjčujete. Je řada nebankovních společností, které lákají klienty na snadné a jednoduché vyřízení úvěru.

Oproti bankám a velkým splátkovým společnostem nezkoumají výši příjmů ani nenahlížejí do úvěrových registrů. Ale může zde platit rčení – lehce si půjčil, horko těžko splácel. Obezřetnost se vyplatí. V každém případě byste si měli pročíst důkladně celou smlouvu. V žádném případě nepodepisujte nic bez rozmyslu nebo pod tlakem. Zpravidla platí, že ten, kdo vám chce půjčit dnes, půjčí vám i zítra, proto je zbytečné něco uspěchat.

„Za bezpečný úvěr je považován takový, u kterého žadatel rozumí parametrům, zná kvalitu poskytovatele a chápe důsledky, které plynou z jeho splácení i nesplácení,“ říká Jan Lener z finanční společnosti Broker Consulting.

V případě problémů se splácením úvěrů se obracejte na instituci, která vám úvěr poskytla, případně na Poradny při finanční tísni, kde vám pomůžou objektivně vyhodnotit aktuální situaci a učinit správná rozhodnutí.

Na vaše dotazy odpovídá poradce ze společnosti Broker Consulting.

Koupili jsme s manželkou byt za necelé tři milióny a máme třicetiletou hypotéku, splácíme jen tři roky. Rozvádíme se. Mohli byste poradit, jak nejlépe hypotéku vyřešit? Manželka ani já nemáme finance, abychom toho druhého vyplatili, nebo převzali hypotéku jen na sebe.
Máte v podstatě tři možné cesty dohodnout se na tom, že jeden z vás převezme hypotéku na sebe, což je samozřejmě nejmenší finanční ztráta pro vás oba. Ale jak píšete, nemáte ani jeden dostatek financí k vyplacení toho druhého. Tato cesta je ovšem možná pro ty manželské páry, které se dokážou domluvit bez emocí.
Další možností je převést hypotéku na třetí osobu, tím dojde k finančnímu vyrovnání pro oba bývalé manžele. Nevýhodou je poměrně velká časová náročnost, protože banka musí nového klienta prověřit, a musíte si uvědomit, že prodejní cena je nižší než cena pořizovací. Podmínkou je, že na nemovitost s hypotékou existuje zájemce.
Třetí variantou je prodej nemovitosti za hotovost. Je to nejrychlejší možnost vypořádání, ale prodejní cena je samozřejmě o dost nižší než pořizovací. A opět to závisí na tom, že musí existovat potenciální kupec.
Nejlepší variantou samozřejmě je, když rodina, která si vezme hypotéku, přežije manželské turbulence a k jejímu rozkolu nedojde, protože vždy je to velká ztráta. V podstatě, když si berete hypotéku, měli byste si položit i otázku, jestli váš vztah je pevný. Protože vynucený prodej nemovitosti vás vždy přijde hodně draho.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám