Hlavní obsah

Finanční poradna: Hypoteční úvěr lze využít i na koupi chaty, pozor na omezení

Ti z vás, kteří již mají otázku bydlení vyřešenou, by si nyní mohli pohrávat s myšlenkou koupě rekreačního objektu, kde by bylo možné si dopřát například zaslouženého odpočinku po hektickém týdnu. Jako jedna z variant financování této koupě se opět nabízí i hypoteční úvěr.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Hypoteční úvěr s účelem koupě nemovitosti s charakterem rekreačního objektu v dnešní době nabízí již všechny banky na trhu, ovšem i zde platí pravidlo, že podmínky úvěru s tímto účelem nejsou ve všech bankách stejné.

Omezení, se kterým se mohou žadatelé o hypoteční úvěr v tomto případě setkat, spočívá v nutnosti použití vlastních zdrojů, kdy některé banky finanční angažovanost klienta nevyžadují, a jsou schopny mu poskytnout úvěr až na 100 % zástavní hodnoty nemovitosti. Na trhu s finančními úvěry se však můžete setkat i s povinností použití finančních prostředků ve výši 35 % zástavní hodnoty nemovitosti. A to jistě uznáte sami, již opravdu stojí za zvážení, a vyplatí se seznámit se s nabídkami hypotečních úvěrů více bank.

Pokud vám banka, jíž jste již několik let klienty, neposkytne úvěr na 100 % zástavní hodnoty nemovitosti a vy nechcete, či z jakéhokoliv důvodu nemůžete měnit, je tu ještě možnost zástavy jiné nemovitosti, např. vašeho rodinného domu či bytu. Pokud na této druhé nemovitosti nevázne zástavní právo jiné finanční instituce, může vám pak banka poskytnout úvěr ve výši až 100 % zástavní hodnoty této druhé nemovitosti s tím, že prostředky můžete použít právě na financování koupě rekreačního objektu.

„ U koupě rekreačního objektu se více než kde jinde liší zástavní hodnota nemovitosti od té kupní, což je dáno ztíženou obchodovatelností v případě následného prodeje této nemovitosti,“ doplňuje k tématu Petra Benešová, hypoteční specialista společnosti Broker Consulting.

Nebojte se ale, že byste museli mít svůj byt či rodinný dům v zástavě po celou dobu splatnosti hypotečního úvěru. Jakmile to okolnosti dovolí, lze nemovitost, na níž vázne zástava, vyměnit a vy budete mít možnost ručit oním dříve koupeným rekreačním objektem.

Na Vaše dotazy odpovídá Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Chtěl bych si vzít hypoteční úvěr, jsem však OSVČ, což je zřejmě pro banky nepřekonatelný problém. Ačkoliv jsem schopen si práci sehnat a uživit se, bance se nepozdává mé daňové přiznání, resp. nemám podle nich na splácení případného hypotečního úvěru. Dá někdo hypotéku živnostníkovi?
Určitě, na trhu jsou již i bankovní instituce, které posuzují schopnost klienta splácet úvěr, např. podle dosaženého obratu, a to bez ohledu na základ daně z daňového přiznání. Jako příjem se v tomto případě počítá procentuální část obratu, která činí standardně 13 % - 15 %, u vybraných povolání (např. advokát, stomatolog) lze pak jako příjem započítat až 30 % z dosaženého obratu. Samozřejmě však zůstávají standardní požadavky, které jsou na žadatele o hypoteční úvěr s příjmem ze samostatné výdělečné činnosti, tzn. doba provozování této činnosti a příslušný počet daňových přiznání. Ale můžete zvolit i jiné metody. Například žádat o hypotéku „s někým“, kdo na úvěr pomůže dosáhnout. Ve vašem případě se jeví jako ideální vyhledat hypotečního specialistu, který vám dá přehledné informace, jak si budete stát v té které bance. Jinak se po pobočkách jednotlivých bank uchodíte. V ekonomické teorii se tomu říká náklady ošoupaných podrážek.
K 1.7. jsem se stal nezaměstnaným, s bankou u které mám hypoteční úvěr jsem to ještě neřešil, stávající splátky hypotéky mi však mohou, pokud neseženu rychle práci, začít dělat problémy. Lze se s bankou nějak rozumně domluvit?
Ano, a informování banky o vaší situaci je to nejlepší, co můžete v tuto chvíli udělat. Banka je schopna vám upravit splátkový kalendář, např. snížit splátky tak, že budete po smluvenou dobu splácet pouze úroky, a nikoliv jistinu. Pokud máte spolu s hypotékou uzavřeno pojištění schopnosti splácet úvěr, může za vás po přechodnou dobu splátky splácet pojišťovna, záleží však na důvodu vašeho odchodu ze zaměstnání. Hra na mrtvého brouka, půjčování si na splátky od příbuzných či nebankovních institucí, či dokonce nesplácení úvěru bez jakéhokoliv vysvětlení je naopak tím nejhorším řešením. Kontaktujte banku nejlépe hned.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám