Hlavní obsah

V Poděbradech opravili lázeňskou promenádu za 28 miliónů korun

Lázeňská promenáda v Poděbradech se pyšní rekonstrukcí, která vyšla na 28 miliónů korun. Oprav a výměn se dočkaly rozbité mozaikové chodníky, kanalizace i veřejné osvětlení. V úterý slavnostně zakončí celý projekt průvod mažoretek a koncerty. Téměř celou rekonstrukci uhradila dotace z Evropské unie. S posledními opravami lázeňského centra radnice počítá příští rok, řekl místostarosta Ivan Uhlíř (TOP 09).

Foto: Archiv města Poděbrady

Městu se podle místostarosty podařilo v soutěži získat výrazně nižší cenu, než s jakou počítal původní projekt bývalé radnice.

Článek

Promenáda na poděbradském náměstí T. G. Masaryka se větších investic dočkala naposledy v 70. letech, uvedl Uhlíř. "Opravili jsme celou promenádu. Došlo na výměnu veřejného osvětlení, položili jsme nový asfaltový povrch, předláždili chodníky, udělali revizi ucpané kanalizace a umístili nové vpusti a žulové žlaby. Vedle promenády navíc vznikly efektní zelené pásy z rostlin," upřesnil.

Městu se podle místostarosty podařilo v soutěži získat výrazně nižší cenu, než s jakou počítal původní projekt bývalé radnice. Očekávaly se náklady 55 miliónů korun, na něž město v roce 2010 získalo dotaci z Regionálního operačního programu Střední Čechy ve výši 25 miliónů. Současné vedení města ale projekt přepracovalo a na podzim z 20 zájemců vybralo pardubickou firmu Chládek & Tintěra. Za projekt město zaplatilo 28 miliónů korun. Samotné práce začaly letos v březnu, město pak dílo převzalo 30. června.

Foto: Archiv města Poděbrady
Foto: Archiv města Poděbrady

Vedení Poděbrad hodlá ještě do konce roku po skončení lázeňské sezóny opravit menší zbývající dlažby, které přímo nesousedí s promenádou. "Příští rok bychom pak chtěli dodělat poslední východní část parku u lázeňské polikliniky, ale nyní ještě neznáme finanční možnosti města," dodal Uhlíř.

Do Poděbrad, které jsou známé svou specializací na léčbu nemocí srdce a oběhového ústrojí, vloni zavítalo zhruba 15 000 lázeňských klientů. Podobně jako v jiných českých lázeňských zařízeních se i zde kvůli škrtům zdravotních pojišťoven projevil pokles počtu hostů s hrazeným pobytem, a to přibližně o 15 procent oproti roku 2010.

Foto: Archiv města Poděbrady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám