Hlavní obsah

Areál slavné Obecné školy bude dál chátrat

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opuštěné a víc a víc chátrající. Tak dnes vypadá šest dřevěných přízemních pavilónů ZŠ Elektrárenská ve Vršovicích, kde na začátku devadesátých let natáčel režisér Jan Svěrák svoji Obecnou školu.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Areál tvoří šest zchátralých domků.

Článek

Lidé z okolí už delší čas volají po nápravě neutěšené situace. Vadí jim bezdomovci, kteří uvnitř nezřídka hledají útočiště, přijde jim velká škoda, že zajímavé budovy spějí do stavu, kdy už je snad ani nebude možné zachránit. „Obávám se, že to je nejspíš záměr,“ řekl Právu starší důchodce venčící psa, který se nechtěl představit. „Pokud se nezačne něco dělat, rovnou bude lepší objekty buldozérem srovnat. Pak by se tady neshlukovala individua a byl by klid,“ konstatoval Václav Novotný, který na Bohdalci léta bydlí.

Omšelé domky stojí za plotem se dvěma brankami zajištěnými pevnými zámky. Cedule na jedné z nich hlásá Pozor pes. Před pavilónem po pravé straně areálu stojí oprýskaný stolek a židličky. Většině dvojitých oken chybějí skla. Některé zdobí světlé záclony, jiné zakrývají mříže a zevnitř přitlučená dřevěná prkna. Mezi keři se povalují odpadky a vede tu vyšlapaná cestička svědčící o tom, že místo není úplně tak pusté.

V domě nejblíž ulice U Vršovské hory je špinavým oknem vidět neuvěřitelný nepořádek – květovaná deka, obaly od jídla, igelitové tašky, časopisy, dokonce i sedadlo z auta, kazety na parapetu a na křesle hovící si mourovatá kočka.

„Je to zvláštní místo, jako byste ani nebyli ve městě a v tomhle století. Na jedné straně i nová výstavba, na druhé tenhle opuštěný areál a jiné zchátralé staré domky,“ říká šestatřicetiletá Markéta Otvová, která na Bohdalec jezdí za svojí kamarádkou.

Ukazuje přitom směrem k rozlehlé lokalitě Slatiny, kdysi nouzové kolonii pro legionáře plné polorozpadlých, často na černo budovaných staveb. „Je to škoda, že s tím majitel nic nedělá,“ krčí rameny.

S investicí se zatím nepočítá

Radnice Prahy 10 o problému ví, ale konkrétní rozhodnutí, jak s bývalou školou naložit, ještě nepadlo. Ani rozpočet na příští rok s žádnou investicí vedoucí k nápravě nepočítá.

„Máme jiné priority,“ konstatoval mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Nejvhodnějším řešením by podle obce bylo na přechodnou dobu areál opět pronajmout. Vzhledem k nevyřešenému vlastnictví a nevyhovujícímu technickému stavu to ovšem není možné.

Provizorní dřevěné domky stojí na místě od roku 1931. Ještě v roce 1998 se v jedné z nich vyučovalo. Později je mělo v pronájmu křesťanské občanské sdružení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám