Hlavní obsah

Prastarý mlýn změní skauti v učebnu ekologie

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologické vytápění pomocí termálních čerpadel a další využívání přírodních zdrojů energií. To jsou jen některé projekty, které se použijí při opravě více než 260 let starého Kaprálova mlýna na okraji Moravského krasu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zuzana Brzobohatá a Jiří Pospíšil v Kaprálově mlýně, který bude sloužit i pro návštěvníky ze zahraničí.

Článek

Rekonstrukce stavby, ve které budou provozovat skauti základnu se střediskem ekologické výchovy, si vyžádá celkové náklady šedesát miliónů korun. Devadesát procent nákladů kryje dotace z evropského operačního programu Životní prostředí.

Šest miliónů si obstarávali skauti sami. Dva milióny jim přišly z účtu Jihomoravského kraje, a to bylo také důvodem návštěvy zastupitelky poslankyně Evropského parlamentu Zuzany Brzobohaté.

„Na místě jsem se přesvědčila, že to rozhodně nebudou vyhozené peníze. Sama už zhruba 23 let pracuji s dětským oddílem Brontosaurus Brďo v Mikulčicích u Tišnova, kde máme v současnosti 66 členů, a tak se domnívám, že skautům pod pokličku přece jen trochu vidím. Největším přínosem střediska Kaprálův mlýn podle mne bude fakt, že se zde o ekologii a s ní spojený například využívání alternativních zdrojů energií nebude pouze teoreticky přednášet, ale každý, kdo objekt po rekonstrukci navštíví, si podobná zařízení bude moci prohlédnout funkční na vlastní oči a takříkajíc osahat,“ pochvalovala si europoslankyně.

Tři typy ubytování

„Oceňuji rovněž, že se pamatuje i na takové zásadní věci jako jsou třeba tři typy ubytování, takže i baťůžkáři zvyklí na spaní v jednoduchých podmínkách se budou cítit dobře stejně jako odborníci z evropských zemí, pro které bude k výměnám znalostí či školením mlýn sloužit rovněž,“ ocenila Brzobohatá.

Brněnští skauti dostali objekt nejprve do pronájmu v roce 1993 a od té doby mlýn v jižní části Moravského krasu provozují. Majetkem skautu je rekreační a školicí zařízení od roku 2007, kdy mlýn s bohatou historií nicméně značně zdevastovaný dostali od dědiců původních majitelů. Po rekonstrukci v příštím roce bude mít zařízení 50 lůžek, učebnu, sál, kuchyni s jídelnou, venkovní tábořiště a další prostory, které budou využívat jako dosud nejen domácí, ale i zahraniční skauti, kterých sem přijíždějí ročně desítky.

Dosud zařízení využilo průměrně 1200 lidí ročně, kteří ve mlýně strávili asi 4000 nocí. „Věřím, že vše slavnostně v září roku 2012 otevřeme tak, jak jsme si naplánovali,“ řekl Právu šéf základny Jiří Pospíšil. Po dokončení ekologicky šetrné rekonstrukce mlýn nabídne i malé informační centrum pro širokou veřejnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Demolice domu vyvolala spor v Praze 1

Rozhodnutí ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09), který dal zelenou demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice, vyvolalo spor v Praze 1.

Výběr článků

Načítám