Hlavní obsah

Praha 7 si chce otevřít miliardový úvěr, aby získala vlastní budovu

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční jednání zastupitelů Prahy 7 se očekává bouřlivé. Rozhodovat se má o investici do nové radniční budovy nazvané Argentinská hvězda ve výši 1,33 miliardy korun.

Článek

Na pořízení desetipatrového skleněného a železobetonového věžáku od finanční skupiny PPF by si radnice musela vzít skoro miliardový úvěr.

„Tyto celkové náklady mají být na základě finančních možností Městské části Praha 7 a analýzy hrazeny jednak prostředky v hotovosti ve výši 350 miliónů korun a také penězi z bankovního úvěru ve výši 985,5 miliónu korun,“ říká důvodová zpráva pro zastupitele.

„Považuji to za šílenou finanční sebevraždu městské části,“ řekl Právu zastupitel David Binar (SZ), který návrhy posuzoval v pracovní skupině. Případná investice podle něj ohrozí nejeden příští rozpočet Prahy 7.

„Nedovedu si představit, jak lze v době prohlubující se ekonomické krize zadlužit městské části na dvě tři, možná čtyři desetiletí dopředu,“ poznamenal Binar. Rozhodovat by podle něj měli zastupitelé až po podzimních volbách a ne před nimi.

Nápad, aby se radnice z budovy po bývalé Státní plánovací komisi na nábřeží Kpt. Jaroše přestěhovala do Elektrických podniků, jež patří společnosti Orco, vypadl ze hry.

Tendr by nebyl nutný

Uvažuje se jen o projektu Argentinská hvězda, který by v Argentinské ulici naproti holešovické tržnici pro dceřinou firmu PPF postavila liberecká společnost Syner, známá především z takzvané losovačky v Karlových Varech. Praha 7 by nemusela pro Syner vypisovat ani žádný tendr.

Radnice Prahy 7 by získala svou budovu tím, že koupí majoritní podíl akcií v dceřiné společnosti PPF. Bývalou Státní plánovací komisi má Praha 7 pronajatou od ministerstva financí jen do konce roku 2015. Ročně za nájem platí 13 miliónů korun.

„Zastupitelstvu, které se věcí v posledních letech opakovaně zabývalo, bude předložena k rozhodnutí finální varianta Argentinské hvězdy včetně podrobností, co, jak a za kolik,“ reagoval pro Právo starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). Podrobnosti o financování si však chtěl nechat až pro zastupitele.

Starosta a radní by v první z budov Argentinské hvězdy o rozloze téměř 30 tisíc metrů čtverečních obývali nejvyšší patro s výhledem na Prahu. Součástí projektu jsou podzemní garáže asi pro 200 aut. V parteru by zbylo místo pro obchody, projektanti z CMC architects nezapomněli ani na kanceláře, jež by si mohly pronajmout soukromé firmy.

První tři budovy Argentinské hvězdy soukromý investor slibuje postavit za 18 měsíců do poloviny roku 2012, rok poté by se v nich mohlo začít s běžným provozem. Poslední ze čtyř budov by měla stát v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha 1 rozdá 25 miliónů na opravy domů

Radnice Prahy 1 dá na grantech na opravu domů 25 miliónů korun. Finanční podporu mohou majitelé 36 domů v centru metropole využít především na opravu fasád,...

Výběr článků

Načítám