Hlavní obsah

Extravagantní návrhy stožárů vysokého napětí jako ze sci-fi filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Design Aliance představilo projekt „Stožáry vysokého napětí budoucnosti“, který přináší designovou vizi přenosových soustav příští generace. Na projektu se podílelo pět českých designérů a spolu s Design Aliancí na něm spolupracovala i společnost ČEPS a občanské sdružení czechdesign.cz.

Článek

Stožáry velmi vysokého napětí  jsou dnes vnímány spíše jako rušivé elementy v krajině. Příklady úspěšné realizace švédského studia No picnic a ideové soutěže z Islandu, kterou v roce 2007 vyhrálo německé studio Arphenotype, však dokazují, že i výrazné průmyslové konstrukce mohou s krajinou splývat nebo ji doplňovat. Právě těmito projekty se inspirovala pětice českých designérů.

Návrhy vycházejí z fantazie a zkušenosti

Miriam Holeščáková, Štěpán Kuklík, Maja Rašková, Filip Cvrček a Martin Přibík spolu již dříve spolupracovali během Imperial Design Symposia. Nyní se zaměřili na vztah stožárů s krajinou a měnící se tvarosloví přenosových soustav, které budou její ráz i v budoucnosti výrazně ovlivňovat. Stávajícími technologiemi se však jejich návrhy neomezovaly a vycházejí tedy pouze z představivosti a profesní zkušenosti.

Foto: Archiv, Novinky

Návrh Lily od Studia Artcore

Foto: Archiv, Novinky

Návrh Filipa Cvrčka

Štěpán Kuklík a Maja Rašková, kteří tvoří ve studiu Artcore, připravili pro projekt dva návrhy, organicky tvarovaný stožár Lily připomínající rašící obilí a křehký Timber. V návrzích karlovarského designéra Martina Přibíka je patrná jeho zkušenost s tvorbou porcelánu, nejzajímavěji působí tzv. Ježek připomínající uzel ostnatého drátu.

„Typo-stožáry“ Filipa Cvrčka vypovídají především o jeho citu pro grafický design. Subtilní stožáry Miriam Holeščákové zase připomínají obilné snopy a jejich koncepce je umožňuje podle potřeby kombinovat a sestavovat.

Foto: Archiv, Novinky

Návrh Timber od Studia Artcore

FOTO: Archiv, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Karlovy Vary připravují opravy hlavních ulic

Karlovy Vary se chystají po letošním dokončení rekonstrukce Sokolovské ulice v Rybářích na obnovu dalších hlavních tříd v ostatních městských částech. Kromě...

Výběr článků

Načítám