Hlavní obsah

Nájemníci budou hradit opravy v bytech až do 500 korun

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájemníci budou hradit některé opravy v bytě až do výše 500 korun za jednu opravu či věc. Dosud činil finanční limit 300 korun. Vyplývá to z novely nařízení vlády, kterou v pondělí schválil kabinet.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nájemník má povinnost platit čištění bytu, malování včetně oprav omítek, opravy obkladů nebo tapetování.

Článek

Nájemník je podle občanského zákoníku povinen hradit jen drobné opravy a běžné udržovací práce. Jejich rozsah je dán buď výše uvedeným finančním limitem, nebo jsou vyjmenovány ve vládním nařízení č. 258/1995 Sb. bez uvedení finančního stropu.

Do druhé skupiny patří například opravy podlah a části oken a dveří, výměny vypínačů a zásuvek, opravy svítidel, domácích telefonů, zvonků, opravy vodovodních baterií, digestoří, ohřívačů vody, sporáků, kuchyňských linek, opravy kamen, kotlů a měřičů tepla nebo teplé vody.

Z udržovacích prací sem patří například čištění bytu, malování včetně oprav omítek, opravy obkladů nebo tapetování.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Novela vládního nařízení však nově zavádí celoroční maximální limit nákladů nájemníka na opravy a údržbu. Ta činí 70 Kč na metr čtvereční obytné plochy. Např. u třípokojového bytu s obytnou plochou 60 m2 není nájemník povinen platit za opravy a údržbu ročně víc než 4200 korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám