Hlavní obsah

Lidé budou nadále raději volit bydlení ve vlastním, o solidní nájemníky začne boj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dostupnost tržního nájemního bydlení se bude v dlouhodobém trendu dále zvyšovat. Naopak současná stagnace či dokonce pokles cen bytů nemusí znamenat, že vlastní bydlení bude dostupnější pro větší část společnosti. Přesto bude u většiny obyvatel nadále dominovat snaha pořídit si vlastní bydlení, uvedl pracovník Sociologického ústavu AV ČR Martin Lux, který se výzkumem bydlení dlouhodobě zabývá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ceny některých bytů můžou podle Luxe klesnout až o čtvrtinu, v některých segmentech se však nemusí změnit vůbec.

Článek

"Naše výzkumy ukazují, že ve výsledku chtějí téměř všichni 'žít ve vlastním', takže v dlouhodobějším výhledu bude zřejmě pokračovat trend zvyšování dostupnosti nájemního bydlení a investoři budou muset o solidní nájemníky tvrdě bojovat," uvedl.

Ceny některých bytů můžou podle Luxe klesnout až o čtvrtinu, v některých segmentech se však nemusí změnit vůbec. Pokles cen bytů poprvé od roku 2005 již potvrdil i ČSÚ. Nabídkové ceny bytů v Česku klesly za první letošní tři měsíce ve srovnání s posledním čtvrtletím 2008 téměř o tři procenta.

"Je také otázkou, zda-li pokles cen bytů bude mít skutečně za následek lepší finanční dostupnost vlastnického bydlení. Ta je totiž dána nejen cenou bytu, ale také dostupností hypotečních úvěrů a jejich úročením," poznamenal Lux.

Sociologický ústav AV ČR se věnuje výzkumu regionálních rozdílů v dostupnosti bydlení v Česku systematicky od roku 2000. Z regionálního hlediska se kvůli vyšší nárůstům cen dostávali po roce 2000 hůře k vlastnímu bydlení především lidé v Praze a v Jihomoravském kraji.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Významnou roli hraje i sociální situace. "Pro nájemní i vlastnické bydlení platí, že potenciální finanční nedostupnost v letech 2000 až 2006 nejvíce ohrožovala domácnosti závislé na sociálních dávkách, domácnosti starobních důchodců a také pracovníků s nižším postavením v zaměstnání a rodin, kde je pouze jeden člen zaměstnán," uvedli výzkumníci v nedávno zveřejněné studii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám