Hlavní obsah

Poslanci chtějí zrušit osvobození od daně u novostaveb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvobození novostaveb od daně z nemovitosti na 15 let by mělo skončit. Stejně tak by daň z nemovitosti měli platit i majitelé domů, kteří své stavby nechali zateplit. Sněmovní rozpočtový výbor doporučil minulý týden sněmovně, aby schválila příslušnou vládní novelu zákona o dani z nemovitostí, která se zrušením počítá.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Novostavby jsou podle platného zákona osvobozeny od daně na 15 let od kolaudace. To zřejmě skončí.

Článek

Novostavby jsou podle platného zákona osvobozeny od daně na 15 let od kolaudace. Pětileté osvobození platí pro ty stavby, které jejich majitelé zateplili. V prvním případě budou moci poplatníci využít osvobození od daně naposledy v roce 2009, v druhém případě jim skončí v roce 2012. Výnos z této daně je příjmem obcí, ty by tak od roku 2010 mohly dostávat celkem o 60 miliónů korun víc.

Podle náměstka ministra financí Petera Chrenka šlo o nesystémové opatření.

Poslanci podpořili současně i pozměňovací návrh svého kolegy Jiřího Hanuše. Ten chce, aby obce nemohly pomocí koeficientů navyšovat daň z nemovitostí u vybraných zemědělských pozemků. Mělo by jít hlavně o ornou půdu, zahrady, vinice nebo ovocné sady.

Hanuš je spoluautorem novely, která chtěla obcím odebrat právo zvyšovat daň koeficientem. Sněmovna ji ale na zářijové schůzi v prvním čtení zamítla. Místo toho zvolili poslanci pozměňovací návrh k vládní novele.

Reklama

Související témata:

Související články

Z pronájmu bytů se má platit pojistné

Lidé, kteří pronajímají své nemovitosti, budou možná mít od roku 2010 o mnoho menší příjmy. To má být způsobeno tím, že v řadě případů budou platit pojistné...

Vlastníci bytů musí jednat pružněji

Nový zákon o vlastnictví bytů by měl majitele přimět k aktivitě a pružnosti. Vlastníci bytů by si podle člena představenstva Asociace pro rozvoj trhu...

Výběr článků

Načítám