Hlavní obsah

Finanční poradna: Hypotéka pomůže při dědickém řízení

Vaši příbuzní vybudovali majetek, který Vám v závěti odkázali? Jedná se o nemovitost? Ovšem co když je dědiců více a potřebujete se spolu vypořádat? Dnes se dozvíte, co dělat, když jeden chce nemovitost a ti další peníze. Na vaše otázky odpovídá Jan Lener, finanční konzultant ze společnosti Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vypořádat dědictví lze pomocí klasického hypotečního úvěru. Když se s ostatními dědici dohodnete, jste pouze na začátku cesty. Musíte počkat na ukončení dědického řízení.

Banka, u které si budete zřizovat hypoteční úvěr po vás bude vyžadovat usnesení soudu s doložkou o nabytí právní moci. Doložkou o nabytí právní moci získáte doklad, že jste jediným vlastníkem nemovitosti a v jakém určitém poměru musíte dědice vyplatit.

Další dokumenty pro banku jsou již standardní. Jde zejména o informace k nemovitosti. To znamená výpis z katastru nemovitostí a znalecký odhad. Rovněž i v tomto případě se určuje vaše bonita tj. u zaměstnanců se jedná o potvrzení o příjmech a výplatní pásky. Dokládat příjmy však můžete i jinými způsoby, které naleznete v předchozích dílech poradny. V případě, že vaše příjmy nejsou dostatečné existuje stále řešení. K hypotéce může jako spoluručitel přistoupit někdo další, například váš partner nebo rodiče.

Zástavní smlouvu k nemovitosti podepisují její vlastníci, takže před jejím sepsáním již musí být usnesení soudu vloženo na katastr nemovitostí. Jakmile má banka všechny doklady, vyplatí finanční částku na váš účet, nebo je možné poslat peníze přímo na účet těm, které máte povinnost vyplatit. (více na www.bcas.cz)

Zdědil jsem společně se svou sestřenicí domek po babičce. Já tam chci bydlet, ona chce vyplatit, tak je to celkem bez problémů. Jen chci vědět, dostanu na vyplacení svého příbuzného hypotéku?
Na vypořádání dědictví můžete zcela bez problémů využít hypoteční úvěr. Banka od Vás bude požadovat usnesení soudu (dědické řízení) s doložkou nabytí právní moci, v které budete figurovat jako jediný vlastník, který má v určitém poměru vyplatit ostatní dědice. Ale abyste hypotéku získal, musíte doložit bance, že jste dostatečně bonitní tj. doklad o příjmech, aby měla banka záruku, že půjčka bude řádně placena. Provede se odhad nemovitosti, bankovním odhadcem a vypracuje se zástavní smlouva k nemovitosti. Banka vyplatí částku na váš účet nebo přímo na účet dědice, kterého máte vyplatit. A vy už potom jenom bydlíte a splácíte.
Chci stavět dům a financovat ho hypotékou. Jaké doklady musím bance předložit?
V první řadě budete potřebovat potvrzení o svých příjmech, banka zjistí vaši bonitu. Předložit musíte i projektovou a stavební dokumentaci, stavební povolení, a smlouvu s dodavatelem stavby vč. kalkulace na stavbu a doklad o ocenění budoucí nemovitosti, které si musíte nechat zhotovit od smluvního odhadce banky. Když budete mít odpovídající příjem a výše uvedené doklady v pořádku, banka úvěr schválí. Ale potom je ještě nutné uzavřít pojistku na budoucí nemovitost. Sepsat zástavní smlouvu na pozemek a rozestavěnou nemovitost. Následně zbývá návrh na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí a už vám nic nebrání v čerpání úvěru. Vezmete-li na stavbu domu stavební firmu, finance banka na základě faktury proplácí přímo dodavateli. Máte-li tu odbornost a odvahu stavět svépomocí, úvěr se čerpá oproti protokolu o stavu stavby, který provádí externí odhadce.
Koupil jsem byt a chci se pustit do kompletní rekonstrukce (nové jádro,sociální zařízení, podlahy, kuchyň). Navíc bych chtěl po rekonstrukci koupit nějaké zařízení (například myčku, pračku, lednici, gauč nebo postel). Jak nejlépe vyřešit úvěr na to všechno? Uvažoval jsem o stavebním spoření, které mám již 5 let, ale asi všechno s ním hradit nepůjde, že?
Úvěr ze stavebního spoření umožňuje financovat nákup nemovitosti a její rekonstrukci. Stejně funguje také hypoteční úvěr. To znamená, že do úvěru schováte pouze věci nedílně spojené se stavbou. Myčku, sklokeramickou varnou desku do úvěru banka zahrnout umí, pokud jsou součástí kuchyňské linky, ale gauč, pračku, postel musíte hradit z jiných prostředků. Existují ovšem možnosti, jak celou situaci vyřešit. Některé banky umožňují neprokazování části půjčených prostředků, až 20 %. Z tohoto objemu byste mohl už nábytek zaplatit. Samozřejmě za předpokladu, že zástavní hodnota pokryje minimálně celou sumu půjčky. Hypoteční specialista vám pomůže takový produkt na trhu nalézt. Stavební spoření pak můžete využít jako vhodnou rezervu, protože už je přístupné a v případě potřeby jej můžete vybrat a peníze použít na cokoliv.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám