Hlavní obsah

V Moravské Třebové poskočí nájemné někde až o 42 procent

– MORAVSKÁ TŘEBOVÁ
Právo, Zdeněk Seiner

Ceny nájemného v bytech od počátku příštího roku razantně srovná město Moravská Třebová. V bytech dosavadní druhé kategorie o 37,4 procenta a v bytech bývalé třetí kategorie dokonce o 42 procent.

Článek

Údaje o výši nájemného Právu poskytla mluvčí moravskotřebovské radnice Pavlína Horáčková. „Úprava nájemného se bude týkat celkem 550 bytů ve městě, schváleno bylo radou města už v červenci letošního roku,“ dodala Horáčková.

Drama to není

Na svých výpisech z rodinných účtů to nájemníci v Moravské Třebové pocítí částkou od 150 do 250 korun měsíčně. Zvýšení nájemného vypadá dramaticky, ale město, které roky bojovalo s mimořádně vysokou nezaměstnaností, zvyšovalo v posledních deseti letech nájemné jen velmi opatrně.

Úprava nájemného dramatickým skokem se týká ale minimálního množství bytů, ve většině bytů první kategorie se nájemné zvyšuje asi o pětikorunu na metr čtvereční, tedy o necelých 28 procent. U regulovaného nájemného se placení blíží k 25 korunám měsíčně za metr čtvereční, u neregulovaného už překročilo skoro o dvě koruny třicetikorunovou hranici.

Za víc peněz kvalitnější servis

Radní Moravské Třebové jsou údajně připraveni za vyšší ceny poskytnout nájemníkům zároveň kvalitnější servis, především údržbu. Proto agendu převezmou od 1. ledna příštího roku Technické služby Moravská Třebová, s. r. o.

„Jsem přesvědčen, že dojde ke zkvalitnění služeb, péče o budovy a majetek města. Údržbu bytového fondu zajistí technické služby svými pracovníky. Dojde tak ke snížení nákladů na nutné opravy, které doposud vykonávaly firmy,“ slíbil místostarosta Moravské Třebové Miloš Izák (ČSSD).

„Radní se k tomuto kroku rozhodli také kvůli zvyšujícímu se počtu stížností na služby poskytované Správou nemovitostí a vypověděli mandátní smlouvu s touto společností,“ dodala mluvčí Horáčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám