Hlavní obsah

Opravy bytů a domů dál se sníženou DPH

Právo, Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po schválení reformy financí, která obsahuje i definici sociálního bydlení, je jasné, že přesun ze základní sazby DPH vůbec nehrozí od ledna novým bytům do 120 a domům do 350 metrů podlahové plochy. Novým velkým bytům a domům nad limity by ještě mohlo udržet sníženou sazbu jen prodloužení výjimky od Evropské unie, ale nad tím visí otazník. A jak je to u oprav a rekonstrukcí bytů a domů?

Foto: Archiv, Novinky

Se stavebními pracemi či úpravami se nevyplatí otálet.

Článek

U oprav, údržby a rekonstrukcí bytů, rodinných i bytových domů (včetně panelových) je zajištěna ve všech případech snížená sazba DPH až do roku 2010 (od ledna se ovšem zvýší kvůli reformě veřejných financí z 5 na 9 procent). A to na základě rozhodnutí Rady Evropské unie ze 7. listopadu 2006.

Reaguje na to i novela zákona o DPH přijímaná v rámci reformního balíku, která byla schválena parlamentem a podepsána prezidentem. Z ní vyplývá, že ve snížené sazbě DPH budou i nadále například rekonstrukce koupelen, elektrických, vodovodních a jiných rozvodů, výměny oken či střech, zateplení domu, včetně panelového, zasklení lodžií v domě, opravy výtahů, přístavba či nástavba u rodinného či bytového domu apod.

Otázka je, zda tato výjimka skončí po třech letech, nebo zda nám ji EU dál prodlouží. "Jelikož tato výjimka původně platila pouze na omezenou dobu a tato doba již byla minimálně třikrát prodlužována, lze s relativně velkou dávkou pravděpodobnosti říci, že bude prodloužena i na dobu po roku 2010," sdělila Právu Dana Trezziová, která se donedávna jako náměstkyně ministra financí zabývala daněmi a nyní se věnuje daňovému poradenství v pražské právní kanceláři Procházka, Randl, Kubr.

V rezervě je výjimka pro sociální bydlení

I kdyby nám ale unie výjimku neprodloužila, nic světoborného by se nemělo stát. Jde o to, že tak jako půjde od ledna uplatnit sníženou sazbu DPH na výstavbu nových bytů a domů splňujících limit staveb pro sociální bydlení, tak se snížená sazba vztahuje i na opravy, údržbu a rekonstrukce staveb pro sociální bydlení.

Tedy opravy, údržbu a rekonstrukce bytů do 120 a domů do 350 čtverečních metrů. A to bez časového omezení. Snížená sazba by se tak měla i po roce 2010 - bez ohledu na to, jak se Unie k dnešní výjimce postaví - vztahovat například i na paneláky. Bytovým domem pro sociální bydlení se totiž podle novely zákona o DPH rozumí bytový dům, v němž nejsou jiné byty než byty pro sociální bydlení (to je do 120 čtverečních metrů). A to jsou prakticky všechny paneláky.

V každém případě se vyplatí rekonstrukční práce zbytečně neodkládat. Jednak by se třeba mohlo stát, že nám EU výjimku neprodlouží a že současně zpochybní i naši širokou definici sociálního bydlení unie. Jednak i proto, že rok od roku roste cena stavebních prací a rovněž i cena tepla. Kdo potřebné práce udělá dřív, ušetří i z toho důvodu nemalé peníze.

Reklama

Související články

Česko bude mít dál nižší DPH na bydlení

Evropská komise začátkem července prodlouží Česku výjimku na sníženou, pětiprocentní sazbu DPH na výstavbu bytů do roku 2010. Komisaři by o prodloužení výjimky...

Výběr článků

Načítám