Hlavní obsah

Most odmítl riskovat spekulace s byty v Chanově

– MOST
Právo, Šárka Tonarová

Mostecký magistrát neprodal vybydlený osmipodlažní panelový dům v převážně romském sídlišti Chanov soukromé firmě z Kladna. Obává se, aby se budova nestala předmětem spekulací. Realitní společnosti totiž vykupují od nepřizpůsobivých nájemníků užívací právo od zadlužených bytů ve velkých městech, zejména v Praze. Zaplatí za ně dluhy, přidají nějaký ten tisíc a koupí jim byt v Ústeckém kraji. Vydělají na tom realitky i dlužníci.

Článek

"Sever Čech se pomalu stává vysoce výbušným regionem se značnou koncentrací nepřizpůsobivých obyvatel z celé země. Proto jsme se rozhodli prázdný objekt v Kovářské ulici v Chanově neprodat, ale sehnat peníze na jeho rekonstrukci," uvedl mostecký primátor Vlastimil Vozka.

O obnově vybydleného domu dřív, než se z něj stane stejně ostudný symbol Chanova, jakým byl před lety průhledný skelet po panelovém bloku 9, jednalo už předešlé vedení magistrátu. Tehdy však úředníci uvažovali o tom, že by se betonem zaplavila spodní část budovy a horní patra nechala k užívání. Vozkův tým by raději spodní patra opravil a horní demontoval.

Kolik bude akce stát, zatím nikdo nespočítal. Hodnota rekonstrukce se však určitě bude pohybovat v řádech miliónů korun.

Námitky ostatních obyvatel města, že se do problémové lokality neustále sypou peníze na opravu toho, co si sami nájemníci zničili, město odmítá.

Náměstkyně primátora Hana Jeníčková už několik let varuje, že není možné Chanov ponechat vlastnímu osudu. "Časem by se stal časovanou bombou a problémy by nám přerostly přes hlavu," uvedla.

Existuje studie, jak tuto část města změnit na důstojnější místo k žití. Měl by tu být nepřetržitý dohled správců, nízké domy se zvláštním režimem a ubytovna pro nepřizpůsobivé obyvatele. Zatím magistrát za desítky miliónů opravil bytové domky, část panelového bloku 5 a noclehárnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám