Hlavní obsah

Jak jsou lidé spokojeni s bydlením

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Factum Invenio zařazuje již od roku 1997 do svého programu Factum Omnibus sadu otázek týkajících se bydlení. Aktuální průzkum, který proběhl koncem května 2007, byl realizován na reprezentativním vzorku populace ČR, který tvořilo 1005 osob starších 15ti let.

Článek

"Více než polovina (55,5 %) obyvatel ČR považuje své výdaje na bydlení vzhledem k jeho kvalitě za vysoké", uvádí Božena Valentová ze společnosti Factum Invenio.

Vztah mezi výdaji na bydlení a jeho kvalitou hodnotí příznivěji lidé žijící ve vlastních rodinných domech, oproti tomu za méně příznivý jej považují uživatelé obecních a soukromých nájemních bytů.

I přes výše uvedenou skutečnost platí, že naprostá většina lidí (79,0 %) je, stejně jako v předchozích letech, se svým bydlením celkově spokojena; rozhodně spokojena je více než pětina (22,8 %).

Není překvapením, že z hlediska způsobu bydlení jsou nejspokojenější lidé, kteří bydlí ve vlastním rodinném domě (89,3 %); relativně nejméně spokojeni jsou, nepočítáme-li podnájemce, uživatelé soukromých nájemních bytů (58,7 %).

Za zmínku také stojí, že se svým bydlením je rozhodně spokojen jen každý desátý Pražan, zatímco mezi lidmi žijícími na Moravě je rozhodně spokojených více než čtvrtina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám